Inschrijfgeld Woon-kompas afschaffen

9 april 2008 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Wethouder Luchtenveld moet met de woningcorporaties om de tafel en aansturen op het afschaffen van inschrijf- en en verlengingskosten, vindt de SP. De partij stelt de zaak aan de orde in de raad.

Veel woningcorporaties berekenen inschrijfkosten aan mensen die zich als woningzoekende inschrijven. Deze inschrijfkosten bestaan grotendeels uit eenmalige kosten, maar soms wordt ook een bedrag gevraagd als de inschrijving na een jaar wordt verlengd. Volgens het ministerie van VROM moeten deze inschrijfkosten werken als een drempel, zodat alleen die woningzoekenden zich inschrijven die écht naar een woning op zoek zijn. Amersfoort is een dure gemeente voor mensen die zich willen inschrijven voor een sociale huurwoning. In een inventarisatie van de SP-Tweede Kamerfractie komt Amersfoort op de tweede plaats. Een inschrijving bij Woonkompas voor vier jaar kost 83 euro.

Het argument dat het inschrijfgeld een drempel is voor strategisch inschrijfgedrag van woningzoekenden is niet steekhoudend, vindt de SP. Dat mensen zich ruim van te voren inschrijven als woningzoekende komt door het schrijnende tekort aan betaalbare huurwoningen en de wachtlijsten. Door inschrijfkosten worden de woningzoekenden eigenlijk beboet voor het falen van de overheden en corporaties zelf. De SP vindt dat het tekort aan betaalbare huurwoningen het echte probleem is dat moet worden aangepakt en dat de inschrijfkosten’ voor woningzoekenden moeten worden afgeschaft.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie