Midas Dekkers: 'Vlees en bloed is gewoon water'

26 maart 2008 om 00:00 Nieuws

LEUSDERKWARTIER - Hilarisch, vermakelijk en uiterst onderhoudend was 'het avondje uit' met Midas Dekkers. De ongeveer tachtig boekenliefhebbers die woensdagavond naar de Algemene Boekhandel aan de Leusderweg waren gekomen, hebben genoten. Schrijver en bioloog Midas Dekkers verzorgde een lezing over het onderwerp 'vergankelijkheid'. Het thema sloot naadloos aan bij de Boekenweek, waarin alles draait om 'van oude mensen de dingen, die voorbijgaan'.

door John Spijkerman

,,Een soort service-verlening voor onze vaste klanten'', zo ziet Marijke Kleijn van de Algemene Boekhandel de optredens van schrijvers in de boekwinkel aan de Leusderweg. Na het succes van de vorige lezing met Pim van Lommel, was het nu de beurt aan Midas Dekkers. Ontnuchterend vertelde de schrijver over vergankelijkheid, beantwoordde hij vragen en las voor uit eigen werk.

,,Mannen houden meer van hun paarden dan van hun vrouwen'', begon Dekkers zijn betoog. In zijn onnavolgbare logica maakte hij vervolgens duidelijk dat standbeelden daar het bewijs van vormen. Mannen die een standbeeld krijgen, staan daar nooit samen met hun vrouw op, maar wel met hun paard. Dat mensen standbeelden willen, komt omdat het gewone lichaam van 'vlees en bloed' is en vergankelijk. ,,Vlees en bloed is gewoon water.''

Wie graag in illusies wil geloven, is bij Midas Dekkers aan het verkeerde adres. Dat mensen zo blij worden als ze verliefd zijn, of als het lente wordt, vindt hij onbegrijpelijk. Voor bomen is de lente bijvoorbeeld helemaal niet zo leuk. ,,De boom moet dan weer blaadjes maken en knoppen en krijgt te maken met parasieten.'' De herfst is veel fijner voor de boom want dan zit het erop en kan hij even uitrusten.

Dat mensen tegenwoordig zo chagrijnig zijn, komt omdat ze geen verwachtingen meer hebben, betoogde hij. Mensen willen nieuwe verwachtingen en behoeften. ,,Maar alles wordt vervuld en als mensen wat willen hebben, kopen ze het gewoon. Als je nog iemand tegenkomt met een vage glimlach, komt dat omdat hij een parkeerplaats heeft gevonden.'' Mensen willen niet accepteren dat ze vergankelijk zijn. Ze willen het hoogtepunt van hun leven uitstellen en bruisend leven totdat ze doodgaan. ,,We hebben geen zin in de tweede helft van het leven en willen zo lang mogelijk op het bordes staan.''

Na afloop vertelde Dekkers iets met Amersfoort te hebben. ,,Mijn grootvader had er ooit de eerste bioscoop en mijn moeder werd er geboren.'' Zelf hoopt hij komende zomer met wat vrienden op zijn bootje over de Eem te kunnen varen en Amersfoort aan te doen. Lezingen geven is leuk vanwege het contact met het publiek. ,,Als schrijver ben je altijd aan het werk in je eentje. Wat de mensen er van vinden, blijkt op dit soort avonden.'' Maar het belangrijkste is toch het verkopen van boeken. ,,Ik ben echt een middenstandszoontje. Boeken schrijven kan iedereen. Boeken verkopen daar gaat het om.'' Over dat laatste had Midas Dekkers niet te klagen, want er gingen flink wat boeken over de toonbank.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie