BPA wil opheldering over hoge kosten 'warmtebewoners'

26 maart 2008 om 00:00 Nieuws

VATHORST - De BPA wil van het college weten waarom de Vathorsters die zijn aangesloten op de collectieve warmtekrachtcentrale niet profiteren van het duurzame energiegebruik. Aanleiding voor de vragen is de aanhoudende onrust over de hoge energiekosten voor zo'n tweehonderd woningen die op de centrale zijn aangesloten. Afgelopen maandag bleek dat ongenoegen weer tijdens een bijeenkomst in I-centrum.

Woningen in de Laak en Velden 2 die aangesloten zijn op de collectieve warmtekrachtcentrale zijn voor de warmtevoorziening volledig afhankelijk van Eneco. Bewoners klagen al sinds het begin over schrikbarende kostenstijgingen voor warmte in vergelijk met hun eerdere woningen. Eneco-directeur Wagenaar liet maandagavond weten dat de 'warmtebewoners' hun gedrag moeten aanpassen, omdat men in een warmtewoning nu eenmaal milieubewust moeten leren omgaan met het gebruik van warm water. Ondanks de tekortgeschoten voorlichting wil het bedrijf de gedupeerde bewoners niet financieel tegemoet komen.

De BPA wil opheldering over de rol van de gemeente die volgens de partij de indruk wekt dat Eneco zorgvuldig omgaat met de voorziening in Vathorst, ,,terwijl het bedrijf zelf aangeeft verantwoordelijk te zijn voor het tekortschieten van voorlichting, waardoor bewoners mogelijk jarenlang veel te veel hebben betaald voor warmte." Ook wil de BPA onder meer duidelijkheid over de economische voorwaarden waaronder Eneco de warmtekrachtcentrale heeft mogen plaatsen en of dat openbaar en Europees werd aanbesteed.

Verder moet het college uitleggen hoe het komt dat efficiënte restwarmte bij elektriciteitsopwekking, waarbij minder brandstoffen gebruikt en CO2 geproduceerd wordt, niet resulteert in voordelen voor de consument.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie