‘Stationsplein zonder fietsen’

26 maart 2008 om 00:00 Nieuws

,,Als je nu als toerist het NS-station uitkomt, struikel je over de kriskras geparkeerde fietsen. Dat is geen visitekaartje”, aldus GroenLinks-raadslid Annemiek de Crom. Als voorbeeld van hoe het ook kan wijst zij naar de gemeente Zutphen. ,,Daar kan iedereen in een ondergrondse stalling gratis zijn fiets stallen. Boven, op het Stationsplein staan buxushaagjes en zitbankjes.”

GroenLinks wil ondergrondse fietsenstallingen AMERSFOORT - GroenLinks Amersfoort pleit voor het ondergronds maken van de fietsenstallingen op het Stationsplein.

door André van der Velde

Niet alleen een fraaier stationsplein is een winst in de ogen van De Crom. ,,Hoe meer mensen met de fiets komen, hoe beter dat is voor het milieu en voor hun gezondheid. Bovendien zullen dan ook meer mensen met de trein gaan. Dus het is dan een win-win-win-situatie.” Er is overigens al een ondergrondse stalling onder een deel van het Stationsplein, maar die is particulier.

De kosten van de uitbreiding kan De Crom niet inschatten. ,,In Zutphen kostte de hele herinrichting van het Stationsplein inclusief een busstation, taxizone, enzovoort zo’n 12 miljoen euro. Daarvan is 9,5 miljoen euro opgebracht door derden en dan met name het rijk en de provincie.” Het raadslid wil van het college weten of het bereid is met de NS te onderhandelen over het bouwen van een ondergrondse stalling en ondertussen fondsen te werven bij rijk en provincie. ,,Bij voorkeur is die stalling ook gratis, maar misschien is dat niet betaalbaar. Dan moet de stalling aan de Soesterkwartierkant in elk geval gratis zijn, die is nauwelijks bekend en kan nog veel beter worden gebruikt.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie