B en w kiezen locaties daklozenopvang aan Hogeweg, Leusderweg en Kleine Haag

19 maart 2008 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De zoektocht naar locaties voor dak- en thuislozen loopt op zijn eind. Het college van B en W heeft de gemeenteraad voorgesteld het hostel voor harddrugsverslaafden te vestigen aan de Hogeweg 120. De Leusderweg 24 zou de beste locatie zijn voor een 24-uursopvang voor alcoholverslaafden. De Kleine Haag 3 kan van Zorgcentrum worden omgevormd tot algemene dagopvang.

door John Spijkerman

Niet alle bovengenoemde locaties kunnen meteen in gebruik worden genomen. Om de dak- en thuislozen zo snel mogelijk te kunnen helpen willen B en W daarom tijdelijke maatregelen nemen. Voorgesteld wordt om een tijdelijk hostel neer te zetten op het terrein naast de Hogeweg 116. Een tijdelijke dagopvang zou moeten worden geplaatst op het Smallepad naast nr. 6. Voordat de Kleine Haag gebruikt wordt voor de algemene dagopvang, zou de plek tijdelijk moeten worden gebruikt als een Zorgcentrum met 24-uurs opvang voor alcoholverslaafde dak- en thuislozen. ,,We willen ook direct aan de gang met tijdelijke locaties, anders kan het wel twee tot drie jaar duren'', zegt wethouder van Daalen. De verdere scheiding die de gemeente aanbrengt tussen de verschillende groepen dak- en thuislozen is niet alleen goed voor de doelgroep, maar zal ook de overlast in de stad verminderen, denkt de wethouder.

Opvallend is dat de Kleine Haag 3 wordt voorgesteld als algemene dagopvang. De Kleine Haag stond aanvankelijk niet op de lijst van mogelijk locaties, maar op verzoek van de gemeenteraad is de Kleine Haag betrokken bij de zoektocht. Twee jaar geleden werd de locatie geopend als Zorgcentrum met gebruikersruimte voor harddrugsverslaafden. Inmiddels blijkt dat steeds minder personen het Zorgcentrum gebruiken. Van Daalen merkt op dat de meeste gebruikers toe zijn aan een andersoortige opvang. Die wil hij aanbieden in het hostel aan de Hogeweg. Daar zou dan ook een mogelijkheid komen om harddrugs te gebruiken. Volgens de wethouder is het niet nodig een aparte voorziening voor de harddrugsgebruikers in stand te houden, ook omdat het aantal heroïnegebruikers afneemt. Onderzocht is vervolgens of er in het Zorgcentrum een andere opvangvoorziening kon komen. Dat laatste blijkt het geval.

Opvallend is verder dat de alcoholopvang een 24-uurs opvang wordt. Eerder was er sprake van dat het alleen dagopvang zou zijn. Van Daalen denkt dat er met een 24-uurs opvang betere zorg kan worden geboden en dat een mogelijke overlast beter in de hand kan worden gehouden.

Naast de Hogeweg 116 wordt een tijdelijke locatie voor een hostel ingericht. De definitieve locatie wordt 'meegenomen' in de ontwikkeling van de Hogewegzone. Het college kiest daarbij voor de Hogeweg 120, maar als dat vanwege de herontwikkeling van de Hogewegzone niet mogelijk is, wordt naar een andere plek binnen de Hogewegzone gekeken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie