Asbest aangetroffen in drie scholen

19 maart 2008 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Er is op beperkte schaal asbest aangetroffen in drie schoolgebouwen in Amersfoort. Het gaat daarbij om De Wiekslag aan de Pelikaanstraat 1, schoolgebouw van de Amersfoortse Schoolvereniging (ASV) aan de Johan van Oldenbarneveltlaan 23 en het schoolgebouw Aloysius aan het Dupontplein 14. Het asbest waarvoor een saneringsurgentie bestaat, wordt op korte termijn verwijderd.

De gemeente heeft dit bekendgemaakt vooruitlopend op het onderzoek naar de aanwezigheid van asbest in gemeentelijke gebouwen. Deze quick scan wordt uitgevoerd door Aksys BV uit Maarn.

In schoolgebouw De Wiekslag aan de Pelikaanstraat 1 zit er asbest in de 7,5 m2 plafondbeplating in de cv-ruimte. In het schoolgebouw ASV aan de Johan van Oldenbarneveltlaan 23 is er 9 m2 plaatmateriaal in de kelder gebruikt. Het plaatmateriaal is ernstig beschadigd en de restanten hiervan liggen op de stellagekast en op de vloer.In schoolgebouw Aloysius aan het Dupontplein 14 is er asbest gebruikt in de deurbekleding op de deur van een trapkast en op de deur van een kast in de hal. Ook is er 3 m2 plaatmateriaal asbestmateriaal gebruikt voor het verlaagd plafond van de hal. Bovenop het verlaagd plafond (op zolder), ligt een restant van een asbestplaat.

Uit voorzorg is de directie van de scholen geadviseerd de cv-ruimte (Wiekslag), de kelder (ASV) niet te betreden en de platen van het verlaagd plafond (Aloysius) niet te lichten. In de panden zijn, als standaard onderdeel van het locatieonderzoek, luchtmetingen uitgevoerd, te weten in de cv-ruimte (Wiekslag), in de kelder (ASV) en in de hal (Aloysius). Op basis van de metingen is vastgesteld dat in de lucht in de genoemde ruimten geen asbestvezels aanwezig zijn. In geval van de deuren in de hal in de Aloysiusschool geldt dat geen sprake is van een actueel blootstellingsrisico. In het kader van de risicoanalyse betekent dit dat geen sprake is van een gezondheidsrisico

Op 6 maart zijn vergunningen aangevraagd om het asbest te verwijderen. Het duurt naar verwachting ongeveer twee weken voordat deze worden afgegeven. Zodra de vergunningen zijn afgegeven wordt het asbest door een gecertificeerd bedrijf verwijderd. De drie saneringen kosten naar verwachting in totaal tussen de € 7.000,- en € 12.000,- .

In sommige scholen is ook asbest verwerkt in ontluchtingsbuizen. Omdat deze buizen ingemetseld zijn. bestaat er geen direct gevaar. Dit asbest hoeft niet op korte termijn verwijderd te worden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie