Bezoekerscentrum bij geitenboerderij Breevoort

19 maart 2008 om 00:00 Nieuws

HOOGLAND - Het college van b en w wil meewerken aan de komst van een bezoekerscentrum aan de Slaagseweg 4. Het bezoekerscentrum is bedoeld ter ondersteuning van de bestaande geitenboerderij Breevoort, waar 700 geiten worden gehouden. Het doel is om het huidige bedrijf te behouden en te versterken.

door John Spijkerman

Eigenaar Jos Tolboom wil gebruik maken van de ruimere mogelijkheden die het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied West biedt. Vooruitlopend op de vaststelling van het bestemmingsplan hebben Tolboom en zijn vader bij de gemeente een verzoek ingediend om het bezoekerscentrum te beginnen binnen het bestaande gebouw.

Het bezoekerscentrum wordt ingericht in de 'skybox' boven de melkstal. Jos Tolboom wil de ruimte verhuren aan groepen. ,,Het is een zaalverhuuridee. De belangrijkste doelgroep is bedrijven.'' De bijzondere locatie boven de geitenstal kan worden gebruikt voor teambuilding of netwerkbijeenkomsten. De invulling van de bijeenkomsten wordt grotendeels de verantwoordelijkheid van de organisatiebureaus. ,,Maar wij kunnen wel een bijdrage leveren.'' Op dit moment wordt er rond de skybox glas geplaatst om de ruimte stofvrij te maken. Jos Tolboom zegt dat de totale ruimte 150 m2 bedraagt. Daarvan kan 100 m2 worden gebruikt door de groepen. Hij hoopt dat het bezoekerscentrum eind van het jaar klaar kan zijn.

De boerderij is niet per openbaar vervoer bereikbaar. Bij het bezoekerscentrum moeten ook extra parkeerplaatsen worden aangelegd. Bezoekers zullen voornamelijk met de auto komen. De zaal voor de bijeenkomsten is berekend op circa 50 personen. Bij een gemiddelde auto-bezetting betekent dit dat er 25 parkeerplaatsen nodig zijn. ToIboom wil 33 parkeerplaatsen aanleggen. De parkeerplaatsen komen vooraan op het erf. Daarmee worden de verschillende activiteiten zoveel mogelijk gescheiden gehouden en zijn de verkeersbewegingen over het erf zo beperkt mogelijk.

Bij het bezoekerscentrum komt ook de mogelijkheid om wat producten te verkopen. Het gaat daarbij om zaken als 'een stukje geitenkaas en een potje mosterd'. ,,Het blijft heel beperkt. Het wordt geen boerderijwinkel'', verzekert Tolboom.

Om het bezoekerscentrum mogelijk te maken moet er een vrijstellingsprocedure worden gevoerd. Het college wil daar aan meewerken omdat het initiatief past in het toekomstige bestemmingsplan Buitengebied West.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie