‘Amersfoort enorm nalatig’

12 maart 2008 om 00:00 Nieuws

VATHORST - ,,Het is schandalig dat de gemeente niet alles op alles zet om de problemen op te lossen met de mechanische ventilatie in Vathorst.” Dat stelt advocaat Martin Witte naar aanleiding van een brief van het ministerie van VROM. ,,Amersfoort is twee keer door het ministerie op de vingers getikt, maar desondanks schiet de controle en handhaving van het bouwbesluit nog steeds ernstig steeds te kort. Dat is enorm nalatig.”

door André van der Velde

Volgens Witte, die een aantal bewoners van Vathorst vertegenwoordigt, kampen tal van Vathorsters met gezondheidsproblemen als gevolg van de mechanische ventilatie in de woningen. ,,Kinderen gebruiken zware medicijnen, en veel Vathorsters klagen over vermoeidheid, hoofdpijn en astma. Er zijn zelfs mensen die aan de luchtwegen moesten worden geopereerd, terwijl anderen vrezen hun baan te verliezen als gevolg van ziekte.”

De problemen met de ventilatiesystemen hangen volgens Witte samen met het ontbreken van een controle van bouwvergunningen. ,,Uit de brief van VROM blijkt dat de gemeente niet controleert of de bouwvergunningen voldoen aan het Bouwbesluit en evenmin handhaaft. De gemeente heeft in Vathorst dus bouwvergunningen verstrekt zonder de tekeningen van het ventilatiesysteem te controleren.”

Witte noemt de situatie ,,een ramp” voor de huidige en toekomstige bewoners van Vathorst. ,,Het is anno 2008 gewoon niet toelaatbaar dat mensen thuis zitten met vieze lucht.

Of de gemeente schadeclaims tegemoet kan zien wil advocaat Witte nog niet zeggen. ,,We zijn ons daarover nog aan het beraden. Maar het principe is dat als mensen schade hebben ondervonden, ze een claim kunnen indienen. En het is duideljk dat bewoners van Vathorst ernstige schade aan hun gezondheid hebben geleden.”

Witte raadt nieuwe bewoners van Vathorst aan de gezondheidsrisico’s op papier te zetten. ,,Zij moeten door de verhuurder of de aannnemer zwart op wit laten zettten dat ze door het ventilatiesysteem niet ziek worden. Als die weigert dat te ondertekenenen, weet je meteen waar je als bewoner aan toe bent.”

BPA-raadslid Ruud Schulten heeft vorige week vrijdag kennisgenomen van de kwestie tijdens een bewonersbijeenkomst in De Dissel in Hooglanderveen. Hij kondigt aan schriftelijke vragen te stellen. ,,Uit het GGD-rapport blijkt dat de gemeente ernstig tekort is geschoten in het toezicht. Van verantwoordelijk wethouder Hans van Daalen wil ik daarom weten of dat toezicht nu wel is geregeld.”Ook vindt het BPA-raadslid dat de gemeente in kaart moet brengen hoe groot de gezondheidsproblemen in Vathorst zijn.

Schulten wil bovendien dat de gemeente op effectieve wijze werk maakt van de klachten van de Vathorsters. ,,De slagvaardigheid van de gemeente kan beter. Ik pleit voor het instellen van een loket waar ze terecht kunnen, om te voorkomen dat ze door woningcorporaties en aannemers van het kastje naar de muur worden gestuurd.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie