Ermanno Mazzoli: 'Het is lekker als ijs vers is, net boter in je mond'

5 maart 2008 om 00:00 Nieuws

BINNENSTAD - Trots staat Ermanno Mazzoli (41) donderdagmorgen naast de Coppa d'oro die prijkt op de toonbank bij IJssalon Mazzoli aan de Langestraat 75. Begin december 2007 won Mazzoli de gouden bokaal tijdens de internationale wedstrijd voor ijsbereiders in het Italiaanse Longarone.

door John Spijkerman

Acht keer deed Mazzoli al mee aan de Coppa d'oro, maar nog nooit eerder werd hij eerste. De deelnemers kregen dit jaar als opdracht bananenijs te maken. Van de 80 deelnemers die meededen, was Ermanno de beste. Mazzoli is nog steeds erg in zijn nopjes met de Coppa d'oro. Twee keer eerder was de in Amersfoort geboren Nederlander van Italiaanse afkomst al bij de eerste tien in het klassement geëindigd.

IJssalon Mazzoli bestaat al sinds 1959 en werd opgericht door Silvio Mazzoli, de vader van Ermanno. Sinds 2003 is Ermanno Mazzoli eigenaar van de zaak die in de wintermaanden is gesloten. ,,Volgend jaar bestaan we 50 jaar'', vertelt hij. Eigenlijk zou de ijssalon pas op 1 maart opengaan, maar vanwege het mooie weer woensdag en omdat het vakantie is, opende Mazzoli woensdagmiddag al zijn deuren. In de zomermaanden verkoopt Mazzoli 35 smaken ijs. De favoriete smaken blijven toch vanille en citroen, maar ook stracciatella doet het heel erg goed. ,,Het is lekker als ijs vers is, net boter in je mond.''

,,IJsbereiden is een vak met passie'', weet Ermanno Mazzoli. ,,Bananenijs moet niet geel zijn, want een banaan is wit-grijzig en dan kan het ijs ook niet geel zijn'', vertelt hij. De beste bananen zijn die met een gele schil waarop enkele bruine vlekjes zitten. Hoeveel bananen Mazzoli in zijn ijs gebruikt wil hij niet zeggen. ,,Dat is een geheim, maar er moet iets van twintig procent aan vruchten in het ijs zitten. Bij citroenen ligt dat percentage lager en bij aardbeien juist hoger.''

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie