RC Eemland blijft scoren

5 maart 2008 om 00:00 Nieuws

Tegenstander van de Amersfoortse formatie afgelopen zondag was ‘angstgegner’ Alkmaar. Een groot en zwaar team met een spelwijze (veel fysiek) die Eemland over het algemeen slecht ligt. Maar juist nu wilde de thuisploeg laten zien dat Alkmaar een tegenstander is die ook verslagen kan worden, zeker gezien de goede reeks wedstrijden die Eemland de afgelopen weken op de mat toverde. In eerdere wedstrijden speelde Eemland met spel over veel fasen de tegenstander veelal zoek en dat was ook vandaag tegen Alkmaar het geval. Snel en open spel over veel schijven leverde al na acht minuten de eerste try op voor de Amersfoorters, die vakkundig door Hidde Lampe werd afgerond. Dit was tevens het signaal voor het team van coach Willem Schrijver (vanwege een welverdiende vakantie deze wedstrijd niet aanwezig) om een tandje bij te schakelen met als gevolg dat binnen vijf minuten de vierde try over de tryline werd gedrukt, daarbij een verbouwereerd Alkmaar achterlatend. Achtereenvolgens Paul Delvaux, Vincent van de Beek en Kjell Bulens wisten hierbij op werkelijk schitterende wijze te scoren. Ondanks het feit dat Eemland moeite had met de scrum en de line-outs (standaard situaties), was het een éénzijdige wedstrijd en had Alkmaar eigenlijk niets in te brengen. Geen tackle liet de thuisploeg lopen en in het daaropvolgende open spel was Amersfoort heer en meester. Geleidelijk aan liep de score op waardoor er bij de rust een fraaie 52-0 op het scorebord stond.

Rugbyheren net onder de honderd AMERSFOORT - Het eerste rugbyteam van RC Eemland liet ook afgelopen zondag weer zien dat het terecht thuishoort in de top drie van het klassement in de eerste klasse. Op sportpark Bokkeduinen, de thuisbasis van Eemland, werd Alkmaar met ruime cijfers van de mat geveegd (96-5) en verstevigde de thuisploeg de derde positie.

Tweede helft

Na een welverdiende rustperiode drukte Eemland door en wist het spel nog zo’n twintig minuten op zeer hoog tempo vol te houden. Schitterende acties, fantastische support en een uitblinkende Vincent van de Beek en Eddy Bennink stonden daarbij aan de basis van een heerlijk rugbymiddagje. Keer op keer sneed Amersfoort door de verdediging van Alkmaar die absoluut niet meer wist waar en hoe dit geweld af te stoppen. De bezoekers probeerden het nog wel, waarbij de Alkmaarse formatie bij een van de schaarse uitbraken een penalty wist te forceren in de buurt van de tryline. Oud-international Bernd Verhoftstad maakte hiervan dankbaar gebruik om de enige try voor Alkmaar in deze wedstrijd aan te tekenen.

Met aanvallend fraai spel werd vervolgens de wedstrijd door RC Eemland uitgespeeld, waarbij de teller na het laatste fluitsignaal van de referee stilstond net onder de honderd (96-5). Een werkelijk fantastische rugbymiddag voor zowel spelers als publiek.

Wat is rugby?

Het spel rugby is eigenlijk gebaseerd op simpel landje veroveren, waarbij twee ploegen proberen de ovale bal achter de laatste lijn op de grond te drukken. Het spel wordt gespeeld door twee ploegen van 15 spelers; acht voorwaartsen en zeven driekwarten, waarbij de voorwaartsen proberen de bal te veroveren en de driekwarten terreinwinst boeken. De duur van een wedstrijd is twee keer 40 minuten. Doel: scoren van tries en kicks. Een try levert vijf punten op en de conversie ook nog eens twee punten. Conversie: een schop op de palen, loodrecht op de doellijn van de plaats waar de try is gedrukt, waarbij de bal tussen de palen en over de dwarslat geschopt moet worden.