Eerste punten Untouchables

27 februari 2008 om 00:00 Nieuws

Afgelopen seizoen speelden de Amersfoorters de laatste competitiewedstrijd ook al tegen de Pirates uit Nijmegen. Toen kon echter nog weinig tegenstand worden geboden en werd er uiteindelijk met 62-0 verloren. Dit keer leken de verhoudingen tussen de Pirates en de de Untouchables duidelijk gewijzigd. Het eerste kwart was duidelijk merkbaar dat de Amersfoortse aanvalsformatie nog wat onwennig in het veld stond. Hierdoor ontstonden er voor Nijmegen grote kansen. In de 12e minuut van de wedstrijd stond de eerste touchdown voor Nijmegen op het scorebord. Na nog een fraaie aanval waar de defensie van Untouchables geen verweer tegen had, keek Amersfoort aan het einde van dat eerste kwart tegen een alleszins acceptabele 0-12 achterstand aan.

American Footballclub op goede weg AMERSFOORT - De Amersfoort Untouchables zijn het tweede seizoen uit hun clubgeschiedenis begonnen met een nederlaag. Afgelopen zondag eindigde de wedstrijd tegen Nijmegen Pirates in 2-34. Ondanks deze uitslag waren coach Ronald Eikelboom en speler/coach Peter van Rij na afloop van de wedstrijd zeer positief. “ Er is goed gewerkt. We hebben echt gevochten om er een mooie game van te maken,” aldus headcoach Eikelboom. Belangrijkste wapenfeit was wel dat de Untouchables voor het eerst in de nog jonge geschiedenis van de club punten op het scorebord wisten te zetten tijdens een AFBN (American Football Bond Nederland) competitiewedstrijd.

Eerste punten

Daarna raakten de keistedelingen steeds beter op elkaar ingespeeld, wat met name goed zichtbaar was in de defensie. De snelle runs van de zeer wendbare Nijmeegse runningback, werden beter afgestopt en de druk op de quarterback van de Pirates werd groter en groter. De aanval van de Nijmegenaren kon sporadisch nog lange passing plays maken. Daarom koos de Amersfoortse headcoach voor overwegend korte runs die door goed verdedigend werk van de Untouchables geen terreinwinst opleverden. Zo golfde het spel lange tijd op en neer, waarbij de aanvallen van Amersfoort echter niet leidden tot de zo verlangde eerste touchdown. Toch werd nog in de eerste helft clubgeschiedenis geschreven. Nadat de Amersfoortse verdediging Nijmegen vlak voor hun eigen endzone wist af te blokken, waren de Pirates genoodzaakt de bal vanuit de eigen endzone weg te werken. Dit mislukte echter waardoor de bal in hun eigen endzone op de grond terecht kwam, wat twee zo belangrijke punten betekende voor de Untouchables en een ruststand van 2-18.

Conditioneel sterk

In de tweede speelhelft raakten beide ploegen meer en meer aan elkaar gewaagd, waarbij de Amersfoortse verdediging weinig toestond. Waar het de ploeg afgelopen jaar nog vaak tegen het einde van de wedstrijd ontbrak aan conditie en mentaal doorzettingsvermogen, bleven de Untouchables nu door vechten tot het bittere einde. Naarmate de wedstrijd vorderde werd het team juist beter en werkte geconcentreerder. Alhoewel Nijmegen toch nog twee keer tot scoren wist te komen, was de einduitslag van 2-34 alleszins acceptabel. Ondanks het verlies in deze openingswedstrijd overheerste na afloop bij zowel spelers als ook publiek een bijzonder positief gevoel. De Untouchables verlieten met opgeheven hoofd het kunstgras van het sportpark Olympus in Vathorst en konden terugblikken op een uitstekende partij. Het verschil met vorig jaar was duidelijk: Conditioneel, mentaal, tactisch en technisch boekten deze Amersfoort Untouchables vooruitgang.