Het Altaar verbindt mensen

27 februari 2008 om 00:00 Nieuws

,,Het gaat allemaal zo vanzelf”, vertelt Els, ,,het leven hobbelt maar door en alles verwordt tot een egaal grijze massa. En toch zijn er nog steeds, net als vroeger, hoogtijdagen, alleen we staan er weinig bij stil.’ Als voorbeeld noemt ze de overgang van de basisschool naar de middelbare school van een van haar kinderen. ,,Natuurlijk doen ze daar op school wat aan, een afscheidsfeest, maar daarnaast hebben wij er ook thuis aandacht aan besteed. Het afsluiten van een periode, de start van een nieuw hoofdstuk in het leven van het kind, een bijzonder moment. Het gaat erom dat we ons bewust worden dat we groeien, dat we sommige ervaringen achter ons laten, andere als levenslessen meenemen en bewust een nieuwe weg inslaan.”

Het Altaar verzorgt rituelen voor iedereen die daar behoefte aan heeft. Rituelen bij een geboorte, een sterven, een scheiding of andere gebeurtenissen die de kern van het leven raken en die het waard zijn om herinnerd te worden.

Els: ,,De rituelen die ik doe komen allemaal vanuit de mensen zelf, vaak is alleen een eerste handreiking voldoende om de eigen ideeën te laten stromen.” De geboorte van een kind is een mooi moment voor een ritueel. ,,Een naamgevingceremonie is een mooi alternatief voor een doop”, aldus Els. ,,In die ceremonie wordt het kind voorgesteld aan dierbare mensen, het wordt welkom geheten in de kring. Dat is vaak een waardevol en emotioneel moment.”

Het sterven van een mens is een ander moment waarop van oudsher rituelen worden uitgevoerd. Els: ,,Bij een overlijden moet je in een paar dagen veel besluiten nemen. Samen met de nabestaanden stel ik een ceremonie samen waarin het leven van de overledene centraal staat. Het is het belangrijk dat de afscheidsrituelen uit je hart komen, op die manier kunnen ze zelfs helpen bij het verwerkingsproces.”

E-mailadres elsdenouter@hetaltaar.nl. Tel: 06-40401281

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie