Zwaan dood aangetroffen in vijver Nieuwland

27 februari 2008 om 00:00 Nieuws

NIEUWLAND - 'Dit is het tweede zwemdrama in Nieuwland', vreest Hilde van Meerveld-Flameling. Zij woont in de buurt van de vijver in Nieuwland en maakt zich boos over een dode mannetjeszwaan die vrijdagochtend werd gevonden in de vijver. Ze hoopt dat er mensen zijn die wat gezien hebben en kunnen vertellen wat er is gebeurd.

door John Spijkerman

Een bewoonster in de flat aan de Watersalamander zou de mannetjeszwaan eerder die ochtend nog hebben gezien in het water bij de Vuursalamander. De dode zwaan werd vrijdagmiddag uit het water gehaald door Eemfors.

,,Vrijdagochtend ging ik voor de dagelijkse voederpartij naar de vijver en trof alleen het vrouwtje aan. Het was 10 uur'', schrijft Hilde van Meerveld-Flameling in een brief die integraal is opgenomen onder de rubriek opinie op de website van De Stad Amersfoort. ,,Een bewoonster in de flat aan de Watersalamander zag om half 10 het vrouwtje in de vijver zwemmen, terwijl ze trachtte een blik op te vangen van het mannetje, dat over de brug in het water bij de Vuursalamander zwom. Hij was in oorlogstooi, dus hij voelde zich op de een of andere manier bedreigd. Ze vond het vreemd, maar besteedde er verder geen aandacht aan. Even later zag een bewoonster van de Vuursalamander het mannetje dood drijven bij de brug.'' Van Meerveld-Flameling vraagt zich af of dit mogelijk is en of er opzet in het spel is.

Problemen

Het is niet voor het eerst dat er 'problemen' zijn met zwanen in de vijver. Vorig jaar aan het begin van de zomervakantie zwom er een zwanengezin in de vijver met vier jongen. Sommige buurtbewoners vonden dat die zwanen voor overlast zorgen, stelt Hilde van Meerveld-Flameling. ,,De jeugd kon het niet laten om de zwanen te bekogelen met stokken en stenen. Hondenbezitters hadden er geen moeite mee hun hond achter de zwanen aan te laten zwemmen, waardoor ze in "oorlogstooi" trachtten zich te verdedigen.

Enkele flatbewoners van de flat aan de Bever vonden het bedreigend dat de vaderzwaan zich ging spiegelen in de ramen van de opgang van de flat. De vaderzwaan werd gevangen en naar de Vogelopvang in Woudenberg gebracht. Later werd de moederzwaan en de vier jongen uit de vijver in Nieuwland gehaald om ze uit te zetten in de Flevopolder, waar ze werden herenigd met de vaderzwaan.

Een paar maanden geleden streken twee nieuwe zwanen neer in de vijver in Nieuwland. Daarvan is de mannetjeszwaan nu dus dood. Hilde van Meerveld-Flameling spreekt over een tweede zwanendrama. ,,Laten we de vijver dan maar dichtgooien en er speelruimte maken voor de jeugd, die geen respect meer heeft voor de natuur. Of een hangplek creëren voor de opgeschoten jeugd, die het 's avonds zo geweldig vond om stokken en stenen te gooien, vanaf het veld bij De Draak, naar de broedende zwaan op haar eilandje.''

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie