Tweede zwanendrama in vijver in Nieuwland

25 februari 2008 om 00:00 Nieuws

Het was het begin van de zomervakantie, dat men een moederzwaan en vier jongen moest vangen uit de vijver in Nieuwland om ze (weer verenigd met de vaderzwaan) uit te zetten in de Flevopolder.

Wat was de reden?

Buurtbewoners waren van plan ze wat aan te doen, omdat ze vonden, dat de zwanen voor overlast zorgden. De zwanen hadden er jaren over gedaan om uiteindelijk een nest te gaan bouwen op een van de eilandjes in de vijver. Zes jongen kropen, na 11 weken broeden , uit hun ei. Al snel waren er nog maar vier jongen.

Wat was de reden?

Achteloos weggeworpen dobbers, waardoor ze een gruwelijke dood zijn gestorven! De jeugd kon het niet laten om de zwanen te bekogelen met stokken en stenen. Hondenbezitters hadden er geen moeite mee hun hond achter de zwanen aan te laten zwemmen, waardoor ze in "oorlogstooi" trachtten zich te verdedigen. Toch bleven ze ! Tot de vaderzwaan zich ging spiegelen in de ramen van de opgang van de flat aan De Bever. Enkele flatbewoners vonden dit bedreigend en wilden er van af. Hoe dan ook. De zwanen waren zo tam, dat ze met een stukje brood rustig terug konden worden gelokt in de vijver ! Nooit hebben ze hun snavel of vleugels gebruikt om zich te verdedigen. Het enige, wat ze deden, was snuiven. Omdat de situatie dreigde te escaleren, hebben de mensen van de dierenambulance en de ecoloog van Amersfoort, Renee van Assema, besloten, de vaderzwaan tijdelijk bij de Vogelopvang in Woudenberg onder te brengen. Weken zwom de moederzwaan en de jongen rond in de vijver, op zoek naar de vaderzwaan. Uiteindelijk is het hele gezin uitgezet in de Flevopolder. Een eenvoudig hekje bij de vijver, waar de zwanen eruit gingen, omdat de vaderzwaan zich wilde spiegelen ,was een minder ingewikkelde oplossing geweest ! Bovendien komen zwanen vaak terug naar de plaats waar ze gebroed hebben. Gaan we dan dit hele drama weer overdoen ?

Tot genoegen van de buurtbewoners, die het een feest vinden om sierlijke zwanen in de vijver te zien zwemmen, streken een paar maanden geleden twee nieuwe zwanen neer in de vijver in Nieuwland. Het waren niet de oude zwanen, want ze waren niet geringd en dat zijn de zwanen, die uitgezet zijn, inmiddels, wel. Ze zwommen, pakten het brood uit je hand, lagen te genieten van de zon, waren zichtbaar verliefd op elkaar. Ook zij ontkwamen niet aan de jeugd, die weer met takken en stenen gooiden. Ook niet aan de hond, die hun achterna zat, tot de zwanen in het nauw werden gedreven. Vrijdagochtend ging ik voor de dagelijkse voederpartij naar de vijver en trof alleen het vrouwtje aan. Het was 10 uur. Een bewoonster in de flat aan de Watersalamander zag om half 10 het vrouwtje in de vijver zwemmen, terwijl ze trachtte een blik op te vangen van het mannetje, dat over de brug in het water bij de Vuursalamander zwom. Hij was in oorlogstooi, dus hij voelde zich op de een of andere manier bedreigd. Ze vond het vreemd, maar besteedde er verder geen aandacht aan.

Even later zag een bewoonster van de Vuursalamander het mannetje dood drijven bij de brug ! Hoe is dit mogelijk? Is er opzet in het spel ? De dode zwaan werd uiteindelijk opgehaald door Eemfors , die hopelijk kijkt of er sporen van de doodsoorzaak te vinden zijn. Het vrouwtje heeft 2 dagen gezocht naar haar echtgenoot.

Vandaag is de vijver weer "zwanenloos". Fijn voor degenen, die de zwanen een slecht hart toedragen. Maar is dit nu waar we naar toe gaan ? Moeten de dieren wijken voor degenen, die bang zijn om zich te verdiepen in de natuur ? Laten we de vijver dan maar dichtgooien en er speelruimte maken voor de jeugd, die geen respect meer heeft voor de natuur. Of een hangplek creeeren voor de opgeschoten jeugd, die het 's avonds zo geweldig vond om stokken en stenen te gooien, vanaf het veld bij De Draak, naar de broedende zwaan op haar eilandje. En dan kan die hondenbezitter zorgen, dat haar hond het gebied bevuild.

Wie iets is opgevallen op vrijdag 22 februari, in de buurt van het water bij de Vuursalamander wordt verzocht dit te melden. Misschien komen we dan achter de oorzaak van dit drama. Heeft u suggesties om het volgende drama te voorkomen, dan zijn die van harte welkom!

Hilde van Meerveld-Flameling

Amersfoort

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie