Stichting tegen dagopvang Coninckstraat

20 februari 2008 om 00:00 Nieuws

De bewoners van het hofje zijn bezorgd over de gevolgen van een opvangvoorziening, weet de stichting. ,,Wij verwachten daardoor grote overlast en uiteenlopende veiligheidsrisico’s die de weloverwogen keuze en behoefte aan rust van onze bewoners danig kunnen verstoren. In het belang van het handhaven van een veilige en rustige directe omgeving van deze momenteel 54 bejaarden maken wij ernstig bezwaar tegen de voorgenomen locatie’’, schrijft de stichting in een brief aan de gemeenteraad.

BINNENSTAD - Stichting ‘De Armen de Poth’ roept de gemeenteraad op het gebouw van Scholen in de Kunst aan de Coninckstraat 58 niet aan te wijzen als dagopvang voor dak- en thuislozen. De stichting beheert het hofje dat pal tegenover de Coninckstraat 58 ligt en is bang voor de toekomst van dit monumentale complex.

door John Spijkerman

De stichting is bang voor teruglopende belangstelling om in het hofje te wonen. ,,Dat kan de nu al kwetsbare exploitatie van het gehele complex verder onder druk zetten.’’ De sociale taak van de stichting om op te komen voor Amersfoorters met een smalle beurs zou daardoor ernstig worden bedreigd.

De stichting vindt het middeleeuws hofje één van de belangrijkste - maar kwetsbare - monumenten in de binnenstad is. De kleine voortuinen in het hofje, maar ook de de bankjes, hagen, bomen en verspringende bebouwing maken het ‘tot een lusthof voor ongewenste bezoekers’. Ook vanuit het oogpunt van een effectieve sociale controle is de locatie aan de Coninckstraat niet geschikt, meent de stichting. Zo zijn er weinig passanten maar wel veel groenvoorzieningen en onbewaakte hoekjes.

Het hofje en de 16e eeuwse Sint Rochuskapel hebben ook een publieke functie bij feestelijke gelegenheden. Ook om die functie te waarborgen moet het hofje aantrekkelijk en veilig blijven, vindt de stichting.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie