Inburgeren door samen te zingen

20 februari 2008 om 00:00 Nieuws

,,Naast taalles hebben inburgeraars behoefte dingen buiten de deur te doen en gedurende een half jaar ondernemen ze met de vrijwilliger verschillende activiteiten, zoals een bezoek aan de bibliotheek, een wandeling door Amersfoort, maar ook activiteiten die aansluiten op initiatieven van de inburgeraar, bijvoorbeeld samen koken, fietsen, een band plakken, een computer programmeren of een bezoek aan een kerk. Zowel voor het maatje als de inburgeraar heeft het contact een toegevoegde waarde.’’

Inburgeraars en vrijwilligers verkennen stad AMERSFOORT - In de sfeervolle grote zaal van het gebouw van NVA, Centrum voor Duurzame Inburgering, druppelen langzaam Nederlandse en buitenlandse vrouwen binnen. Zij nemen deel aan Wegwijs in Amersfoort. Dit is een maatjesproject waarbij inburgeraars samen met een vrijwilliger de stad verkennen. Carin Rijpkema, coördinator van dit project, vertelt er iets meer over.

door Atty Davidse

Maar waarom zijn we hier samen op deze vrijdagmiddag? ,,We hebben binnen dit project een Samen Zingen middag opgezet voor inburgeraars en hun Nederlandse maatjes. Dit is voor de inburgeraars een vertrouwde plek, ze kunnen zelf komen, alleen of met hun maatje.’’

Friek Herfst is de dirigent. Zij heeft al twee keer mensen begeleid en beschouwt dit prille initiatief meer als een sing-in, dan als een koor. ,,Hoofddoel is dat vrouwen plezier hebben in het zingen. We zijn 1 maal bij elkaar geweest en begonnen met een kennismaking waarbij ik voor elke deelnemer een kort wijsje op haar eigen naam maakte. We gingen toen de naam zingen met bewegingen. Dat brak het ijs. Daarna zongen we een rustige canon zonder veel tekst, en iemand kwam met een liedje uit haar eigen land. Dat was leuk.’’

Deze middag zijn er weer andere vrouwen gekomen dan de vorige keer. Alleen de Filippijnse Maria deed de 1e keer ook mee. Daarnaast nog een vrouw uit de Filippijnen (blijdschap bij Maria), een Portugese en een Spaanse. Samen met twee stagiaires, twee maatjes, Carin, Friek en ondergetekende, want participerende journalistiek kan best leuk zijn, vormen zij een koortje met mogelijkheden, zo blijkt al spoedig.

Begonnen wordt met stem- en losmaakoefeningen: zwaaien met de armen, vreemde geluiden maken en ontspannen. Dan een eenvoudige Indiaanse canon, die al snel loopt als een trein. De stemmen klinken allemaal harmonieus en de inzet is groot, evenals bij de tweede, veel moeilijker canon. Maar dat is ook lachen en een leuke manier om contact te maken. Friek weet iedereen te enthousiasmeren en over drempels heen te laten stappen: ,,Ik had nooit gedacht dat ik dit kon’’, concludeert een Nederlandse mevrouw blij verbaasd. We eindigen met een rustige canon, mooi van melodie en mooi van betekenis: Make new friends and keep the old. One is silver, the other gold.

Alle aanwezigen gaan zo te zien vrolijk naar huis, en noteren geestdriftig de volgende datum in hun agenda: vrijdag 7 maart van 13.30 - 14.45 uur. Vrouwelijke inburgeraars zijn van harte welkom.

u Mensen die het leuk vinden om maatje te worden en die elke week 2-4 uur beschikbaar zijn, kunnen contact opnemen met Carin Rijpkema of Monica Hanekamp, 033 4619520. E-mail: crijpkema@nva-amersfoort.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie