'Redelijk snelle beslissing over Proef Amersfoort'

20 februari 2008 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Hetty Buijvoets heeft woensdagmiddag aan wethouder Jelle Hekman een petitie aangeboden met 680 handtekeningen. Die petitie was gericht tegen het op Koninginnedag houden van Proef Amersfoort op de Hof. Het college had daarmee ingestemd. Tegen dat besluit van het college werd bezwaar gemaakt. Die bezwaren kwamen woensdag aan de orde tijdens een hoorzitting in het gemeentehuis. Het college van b. en w. gaat het besluit nu heroverwegen en verwacht dat daar 'redelijk snel' een beslissing op genomen zal worden.

door John Spijkerman

Op basis van bezwaarschriften en de hoorzitting gaat het college het eerder genomen besluit nu heroverwegen. Als b. en w. het oorspronkelijke besluit handhaven, lijkt een verdere rechtsgang onvermijdelijk.

Traditioneel wordt Proef altijd rond Hemelvaartsdag gehouden. Dit jaar valt Hemelvaart erg vroeg. Volgens de organisatie van Proef is verplaatsing van het evenement naar een ander tijdstip of een andere plek geen optie.

Buijvoets die de handtekeningenactie had georganiseerd via internet, vindt dat Koninginnedag het feest van het volk is en dat ook De Hof op die dag voor iedereen beschikbaar moet zijn. Proef Amersfoort moet maar naar een andere datum of andere locatie verplaatst moet worden, vindt Buijvoets. Bijna 700 mensen zijn het met haar eens. Behalve Buijvoets hebben ook de Vereniging Horeca Hof (VHH) en het Netwerk Binnenstadbewoners bezwaar aangetekend tegen het besluit van het college van b. en w.

Horeca-ondernemers op de Hof geven aan dat ze nu zelf geen activiteiten meer kunnen organiseren rond Koninginnedag. Ze wijzen ook op omzetverlies. Willem Borra van het gelijknamige theatercafé vindt dat met Proef Amerfoort de veiligheid op De Hof in gevaar is. Namens de VHH lichtte hij de bezwaren toe. ,,Dinsdagavond 29 april gaat problemen opleveren met mensen die wandelend door de stad van het ene naar het andere plein gaan. Proef wordt een fuik, waar iedereen in vastloopt'', meent Borra. Hij begrijpt niet hoe het kan dat de politie eerst aangaf niet gelukkig te zijn met het samenvallen van Proef en Koninginnedag en hoe men later die bezwaren liet varen. ,,Wij voorzien problemen qua veiligheid. Er is veel kruisend verkeer en er ontstaan opstoppingen. Alle straten zijn overvol. Je komt er niet bij.'' Ook de brandweer kan De Hof niet bereiken.

Onzorgvuldig

Juridisch adviseur Frans Weijzen van de VHH verweet de gemeente onzorgvuldigheid. Hij betoogt dat de gemeente al geruime tijd wist dat beide evenementen zouden samenvallen en eerder een oplossing had kunnen bedenken. Weizen memoreerde dat wethouder Kruyt aanvankelijk had gezegd dat beide evenementen op De Hof vanuit veiligheidsoverwegingen niet samen konden. Even later kon het weer wel. Volgens Weizen moet aan dat besluit een gedegen onderzoek van politie en brandweer ten grondslag liggen, maar dat was hier niet gebeurd. ,,Dit is een willekeurige beslissing met de natte vinger genomen.'' Weizen vond dat de gemeente alleen maar had geluisterd naar de lobby van de marktkooplui die niet willen dat Proef verplaatst zou worden naar het Pinksterweekend en naar de 'lobby van Proef Amersfoort. Mocht het college het besluit niet herzien, dan kondigde Weizen alvast aan zijn gelijk bij de rechter te zullen halen.

Bij verplaatsing van het culinair evenement naar de Eemkade, gaat de organisatie van Proef Amersfoort uit van 50.000 tot 70.000 euro extra aan kosten. En dat bedrag is exclusief het omzetverlies voor de deelnemers aan Proef Amersfoort. Omdat de gemeente volgens Weizen onzorgvuldig is geweest, moet diezelfde gemeente ook maar opdraaien voor die extra kosten.

Mevrouw Vermaat die sprak namens het NBB, zei dat binnenstadbewoners beide feesten willen bezoeken. ,,Het college is creatief genoeg om ze allebei te laten plaatsvinden met Proef Amersfoort of op een andere locatie of op een ander tijdstip.''

Namens Proef Amersfoort betoogde Fons de Backer dat de veiligheid tijdens Proef Amersfoort in het verleden nog nooit een probleem was geweest. Hij betoogde dat er geen problemen waren qua brandveiligheid. In dit geval waren extra veiligheidsmaatregelen genomen. Security International had in dit geval een nieuw veiligheidsplan gemaakt.

Tijdens Koninginnedag willen de deelnemers aan Proef extra aandacht besteden aan dit feest. De Backer sprak van 'Koninginneproef' waarbij kinderen centraal zouden staan. Volgens De Backer is de dieperliggende oorzaak voor de vijandige opstelling van de horeca-ondernemers op De Hof, het gevoel van de ondernemers daar dat ze altijd het nakijken hebben. De Backer noemde dit een 'Calimero-houding'.

De Eemkade zou geen goede alternatieve locatie zijn voor Proef, omdat daar minder ruimte beschikbaar is. De organisatie van Proef is bang dat bij verplaatsing veel deelnemers zullen afhaken en dat dit het einde van Proef Amersfoort zal betekenen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie