Een bijbelgetrouwe basisschool

20 februari 2008 om 00:00 Nieuws

In tegenstelling tot de gereformeerde basisschool ‘Het Zwaluwnest’ aan de Darthuizerberg moet die nieuwe basisschool met de naam ‘Groeiplaats’ toegankelijk zijn voor alle ouders die bijbelgetrouw basisonderwijs willen. Bij voldoende belangstelling kan er in het schooljaar 2010-2011 worden gestart.

VATHORST - De Vereniging voor Gereformeerd Primair Onderwijs (VGPO) gaat dit jaar onderzoeken of er voldoende belangstelling bestaat voor een tweede bijbelgetrouwe basisschool in Vathorst.

door John Spijkerman

,,Dit boort een nieuw publiek aan die op deze manier een kans krijgt bijbelgetrouw onderwijs te volgen’’, meent algemeen directeur Jan Overweg van VGPO HAAL. HAAL behartigt de belangen van zes gereformeerde basisscholen in de gemeenten Hilversum, Amersfoort, Almere en Leusden. ,,We mikken op een deel van het CDA-publiek: de orthodoxe kant in die hoek.’’ Voor de nieuwe bijbelgetrouwe basisschool ‘Groeiplaats’ in Vathorst moeten de toelatingsregels veel ruimer worden dan bij een ‘gewone’ gereformeerde basisschool. ,,Voor ouders en kinderen willen we die nieuwe school zo laagdrempelig mogelijk houden. Je kunt op school groeien in je geloof.’’ Leerkrachten hoeven bijvoorbeeld niet langer lid te zijn van de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt of de Christelijk Gereformeerde Kerk. Ze moeten een soort geloofsbelijdenis onderschrijven. Daarin staat een gedragscode centraal. ,,We willen de school niet gebruiken om ouders te bekeren, maar het wordt wel een school met een missie. Naast de kerndoelen van de overheid wordt in het onderwijs ook de bijbelse lijn gevolgd. In elke klas ligt de bijbel open.’’

In Amersfoort zijn er gereformeerde basisscholen in Schothorst, Hoogland en Vathorst. Voor het huidige gereformeerde basisonderwijs gelden strenge toelatingseisen. Het is in principe alleen bedoeld voor leden van de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt of de Christelijk Gereformeerde Kerk. ,,Van alle leerlingen op onze scholen komt 80 tot 85 procent uit de ‘eigen kerken’, ‘’ weet Overweg. Daarnaast is er een groeiende groep kinderen die vanuit een andere achtergrond naar een gereformeerde basisschool wil. Het gaat daarbij om christelijke ouders die bijbelgetrouw onderwijs willen. Een toelatingscommissie bepaalt nu aan de hand van negen criteria of kinderen van die ouders ook daadwerkelijk tot de gereformeerde basisschool worden toegelaten. Niet alle aanvragen kunnen worden gehonoreerd. ,,Ouders die we afwijzen en die ons onderwijs toch waarderen, willen we iets anders kunnen aanbieden.’’

Een tweede gereformeerde basisschool in Vathorst lijkt gezien de aantallen geen haalbare kaart, denkt algemeen directeur Jan Overweg. Door de toelatingseisen te verruimen, hoopt hij een andere bredere bijbelgetrouwe doelgroep aan te boren. Om een nieuwe school te kunnen stichten, moet duidelijk zijn dat die school binnen vijf jaar ruim 300 leerlingen kan tellen. Overweg wil een peiling houden in Vathorst om te kijken of er animo bestaat voor een tweede bijbelgetrouwe basisschool. ,,Als het ergens kan, is het in Vathorst.’’ Overweg wil nog niet aangeven wanneer er wordt gestart, maar dat zou op z’n vroegst in het schooljaar 2010/2011 kunnen zijn.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie