Premieregeling schuldhulpverlening loopt weer

13 februari 2008 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De gemeente start weer met de premieregeling voor Amersfoorters die een schuldhulpverleningstraject doorlopen. Het beloningssysteem voor schuldenaren met een bijstandsuitkering, wordt op aanraden van de gemeenteraad wel iets aangepast. Zo gaat het nu nadrukkelijk om een proefproject dat na drie jaar wordt geëvalueerd. Ook wordt de beloning van 900 euro verspreid uitgekeerd in plaats van in één keer aan het einde van het traject.

door André van der Velde

Wethouder Ariën Kruyt (Sociale Zaken) schortte twee weken geleden de regeling op,nadat binnen de gemeenteraad veel onduidelijkheid was ontstaan over het beloningssysteem voor mensen met een bijstandsuitkering die het schuldhulpverleningstraject volgen. De regeling ging per 1 januari van kracht en beoogt de hoge uitval van 30 procent bij schuldhulpverleningstrajecten terug te dringen. De premies bedragen 100 euro bij instemming met het plan van aanpak; 200 euro bij het ondertekenen van de betalingsregeling en 900 euro bij het afronden van het schuldhulpverleningstraject.

VVD-raadslid Daniële van Wijngaarden gooide begin januari de knuppel in het hoenderhok door forse kritiek te uiten op het beloningssysteem. Ze haalde zelfs de landelijke media met haar opmerking dat de gemeente voor Sinterklaas speelt, te meer aan het einde van het traject de resterende schuld wordt kwijtgescholden. Volgens Van Wijngaarden wordt het hebben van schulden op die manier beloond en is het systeem daarom onverkoopbaar richting schuldeisers en minima zonder schulden.

Dinsdagavond zette de gemeenteraad de discussie over het beloningsysteem voort. De SP hekelde de Sinterklaas-opmerking van Van Wijngaarden. ,,Dat Sinterklaasgedoe vond ik erg aanmatigend en deed pijn", aldus Geert Groeneveld. Voor mensen die in de schulden zitten is het een groot drama. De premies vormen een middel om mensen binnen te halen en te houden". Van Wijngaarden benadrukte vervolgens niet te bestrijden dat het erg vervelend is om schulden te hebben. ,,Maar wij zeggen, kijk hoe de dienstverlening kan worden verbeterd en pas die aan, maar ga niet belonen."

PvdA-raadslid Grace Tanamal liet weten achter de intentie van het beloningssysteem te staan, maar wilde opheldering over de hoogte van het bedrag van 900 euro. Zij vroeg zich ook af waarom pas aan het einde van het drie jaar durende traject wordt beloond. Haar idee om aan het eind van elk jaar een beloning uit te keren viel goed bij andere partijen.

De VVD kreeg steun van de BPA en Jouw Amersfoort. Patrick Nederkoorn van JA meende dat het belonen niets fundamenteels verandert. Hij pleitte daarom voor een beloning in de vorm van een baan, een 'Bijstands-plusbaan'. Wethouder Kruyt vond zo'n baangarantie ,,wel erg ver" gaan. ,,Als mensen met schulden zelf een baan kunnen vinden, moeten ze daarin worden gestimuleerd, maar je moet ze niet in zo'n baan stoppen."

Kruyt stelde verder dat de gemeente een activerend armoedebeleid voert, waarbij wordt geprobeerd iedereen aan het werk te krijgen. ,,Wie niet mee wil werken, wordt gestraft, en streng ook. Maar je moet niet alleen straffen, je moet ook belonen. Daar hebben we ook heel goede ervaringen mee."

Volgens de wethouder verricht Stadsring 51, de instantie die verantwoordelijk is voor de uitvoering van de schuldhulpverlening in Amersfoort, heel goed werk en hoeft de dienstverlening niet te worden aangepast.

Kruyts verklaring voor de hoogte van het eindbedrag, 900 euro is de uitstroompremie voor mensen in de bijstand, stelde de meerderheid van de raad gerust. Hij nam bovendien Tanamals suggestie over om de beloning te spreiden over drie jaar en zegde toe de proef met het beloningssysteem na drie jaar te evalueren.

Met die toezeggingen was de meerderheid van de raad 'om' en kon Kruyt de opschorting van de premieregeling ongedaan maken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie