Screenen Heesters 'juridisch aanvechtbaar'

6 februari 2008 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Het Bestuur van de Antifascistische Oud Verzetsstrijders Nederland/ Bond van Antifascisten (AFVN/BvA) vindt het 'juridisch aanvechtbaar' dat theater De Flint personen weigert die naar de voorstelling van Heesters willen gaan. De AFVN/BvA heeft het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) schriftelijke vragen gesteld over het screenen van bezoekers aan de voorstelling van Johan Heesters op 16 februari in Theater De Flint.

Bezoekers moesten een legitimatiebewijs tonen om een toegangsbewijs te krijgen voor de voorstelling van Heesters. Sommige bezoekers kregen een brief van de directie van De Flint waarin werd aangeven dat zij geen kaarten krijgen omdat de directie over aanwijzingen beschikt dat zij op 'ordeverstoringen uit zijn'. Volgens theaterdirecteur Pieter Erkelens zou het om enkele tientallen mensen gaan die geen kaarten krijgen. De theaterdirectie heeft de screening laten uitvoeren in samenwerking met de politie.

De AFVN/BvA vindt het juridisch aanvechtbaar dat De Flint bij voorbaat iets als 'ordeverstoring' betiteld. Zij vindt dit een onrechtmatig oprekken van een wet uit het Wetboek van Strafrecht. ,,Volgens mijn juridische adviseur kan het'', zegt Erkelens.

Screening van bezoekers door De Flint gebeurt zelden. Tijdens het bezoek van prinses Máxima aan De Flint vond er wel een screening plaats. Dat gebeurde toen door AIVD.

De SP heeft het college van b. en w. van Amersfoort over de gang van zaken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie