Schipper niet blij met fietsbrug

6 februari 2008 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Schipper Aart de Groot van de Calibra is niet blij met de bouw van de fietsbrug in de Eem. Als het flink stormt, durft hij niet door de in aanbouw zijnde brug te varen. Hij is bang dat draadeindenden die uit het beton steken, zijn schip beschadigen.

door John Spijkerman

Binnenschip de Calibra vervoert onder meer zand voor de betoncentrale Van der Kamp aan de Havenweg. Schipper De Groot vindt het verbazend dat er bij de aanleg van de brug niet eerst rubberen of houten remmingen zijn aangebracht. ,,Eerst maak je de remmingen waar je het schip heen kunt geleiden. Nu gaan ze de remmingen pas bouwen als de brug klaar is.'' De Groot is bang dat hij bij flinke storm zijn schip niet schadevrij door brug kan loodsen. Hij vraagt zich af wie in dat geval de schade aan het schip betaalt. De Groot heeft zijn beklag al gedaan bij de provincie en Schuttevaer, de belangenvereniging van binnenvaartschippers, maar zijn protesten hebben nog nergens toe geleid.

De ligging van de brug vindt De Groot niet gelukkig. ,,Het is niet slim bedacht die plek. De wind blaast dwars op de zijkant van het schip. Je hebt volle stroom en je komt door een bocht.'' Met een doorgang van 12 meter is de brug wel breed genoeg, denkt De Groot.

De Groot maakt zich ook zorgen over de openingstijden van de brug straks. Schippers zijn bang dat de fietsbrug de nachtelijke beroeps- én recreatievaart van en naar Amersfoort onmogelijk zal maken. Het is de bedoeling dat de nieuwe fietsbrug op afstand wordt bediend door centrale brugbediening. Tussen 22.00 en 09.00 uur zou er dan geen bediening plaatsvinden. ,,Je moet een plek zoeken die 24 uur per dag wordt bediend'', vindt De Groot.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie