Gemeente en corporaties wachten niet op Vogelaar

6 februari 2008 om 00:00 Nieuws

KRUISKAMP - De gemeente Amersfoort en woningcorporaties Alliantie Eemvallei en Portaal Eemland steken de komende twee jaar 5,4 miljoen euro in de wijkactieplannen voor Kruiskamp. Daarmee wachten ze niet op de uitkomst van de onderhandelingen tussen minister Ella Vogelaar en de landelijke branchevereniging van woningcorporaties (Aedes) over de financiering. Dat bleek tijdens de presentatie van het uitvoeringsplan voor Kruiskamp, dat het college dinsdag heeft vastgesteld.

door André van der Velde

De wijk werd vorig jaar door minister Volgelaar (Wonen, Wijken en Integratie) op haar lijst met 40 probleemwijken gezet. Het kabinet wil de komende jaren 400 miljoen euro in deze wijken investeren. Rond de zomer stelde Amersfoort samen met de corporaties en bewoners van Kruiskamp een wijkactieplan op.

Omdat minister Vogelaar en Aedes nog geen overeenstemming hebben bereikt over de financiering zouden de gemeenten moeten wachten met het uitvoeren van de plannen. De gemeente Amersfoort en Alliantie Eemvallei en Portaal Eemland besloten zelf het initiatief te nemen stelden op basis van het wijkactieplan alvast een tweejarig uitvoeringsplan vast. ,,Wachten tot er duidelijkheid is en de verwachting in de buurt niet inlossen, leek ons geen goede keus", aldus wethouder Jelle Hekman. Het wijkactieplan behelst extra maatregelen voor de verbetering van wonen, leren, werken, integratie en samenleven, veiligheid en leefbaarheid in de wijk én thuis. Voor het tweejarenplan betalen de twee corporaties 4,1 miljoen euro en de gemeente 1,3 miljoen.

Gemeente en corporaties richten zich de komende twee jaar op wijkcentrum De Roef en de omgeving. Alliantie Eemvallei zal het voormalige schoolgebouw van de gemeente kopen, renoveren en inrichten als onder meer een jongerenplek met ruimte voor studie en ontmoeting in. De omgeving van het gemeentelijke monument wordt verbeterd door onder meer de speeltuin op te knappen. Dat zal gebeuren in overleg met de speeltuinvereniging.

Ook op het verbeteren van de veiligheid in Kruiskamp wordt nadrukkelijk ingezet. Zo zullen zogenoemde AV-teams aan de slag gaan (aanspreken en vooruithelpen), komt er een buurttoezichtteam en zullen er twee stadwachten met opsporingsbevoegdheid geregeld door de wijk surveilleren.

Een bijzonder project is het Neptunusplein. Om het winkelcentrum een moderne uitstraling te geven is het de bedoeling de luifels van de winkels te vervangen. Maar de corporaties willen het niet bij de onderkant houden, ook de buitenkant van de woningen boven de winkels zouden moeten worden opgeknapt. Omdat het onder meer gaat om koopwoningen, wil Alliantie Eemvallei eerst een goede Vereniging van Eigenaren beginnen om werk te kunnen maken van de vernieuwingen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie