‘College misleidde gemeenteraad over Zorgcentrum’

30 januari 2008 om 00:00 Nieuws

BINNENSTAD - Het vorige college van b en w heeft de gemeenteraad in 2005 op het verkeerde been gezet over de noodzaak van het Zorgcentrum aan Kleine Haag. Dat zegt BPA-fractievoorzitter Hans van Wegen naar aanleiding van college-antwoorden op vragen die zijn partij heeft gesteld.

door André van der Velde

Volgens b en w maakten bij de start in 2006 59 cliënten gebruik van het Zorgcentrum en is dat aantal teruggelopen tot 21 eind 2007. Van Wegen stelt dat dat aantal bewijst dat het niet nodig was geweest zo stevig te investeren als destijds is gedaan. ,,De raad was verteld dat er zestig cliënten gebruik van zouden maken en dat dat aantal mogelijk zou kunnen oplopen tot honderd. Daar is dus niks van terechtgekomen. Iets waarvoor wij destijds al gewaarschuwd hebben”, aldus de BPA-voorman. ,,Als je zorgt voor goede medische en sociale opvang dan is een groot deel al van de straat af.”

Van Wegen stelt dat de miljoenen die destijds in het het onderkomen zijn gestoken voor een deel overbodig blijken. ,,Dit heeft geleid tot kapitaalvernietiging en ik hoop dat hiervan geleerd wordt met het oog op de nieuwe discussie over opvanglocaties voor drugsverslaafden en dak- en thuislozen. Ik pleit ervoor eerst een semi-permanente locatie te gebruiken. Na een jaar of anderhalf weet je hoe groot de kerngroep is en investeer je in een permanente locatie. Zo bespaar je veel geld.”

De gemeente onderzoekt samen met Centrum Maliebaan de mogelijkheid het Zorgcentrum aan de Kleine Haag effectiever te gebruiken. Wat wordt onderzocht is niet bekendgemaakt.

Van Wegen is hoe dan ook sceptisch. ,,Het pand is ingericht als gebruikersruimte voor harddrugsgebruikers, wat zou je daar nou verder mee kunnen doen? Als je het gaat ontmantelen en voor iets anders gaat gebruiken, kost dat weer heel veel geld. Dat kan gewoon niet waar zijn.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie