'Kersenbaan voldoet niet aan milieuregels'

30 januari 2008 om 00:00 Nieuws

LEUSDERKWARTIER - Het doortrekken van de Kersenbaan tot de A28 levert meer geluidshinder en luchtverontreiniging op dan de gemeente heeft berekend. Daarom zal de weg in de toekomst niet voldoen aan de Europese milieuwetgeving. Dat stelt Bewonersvereniging Kersenbaan Actief op grond van twee rapporten die de vereniging heeft laten opstellen.

door André van der Velde

Tot en met woensdag 20 februari kon gereageerd worden op de varianten die de gemeente heeft ontwikkeld voor de ondertunneling van de Kersenbaan bij het kruispunt 'Roethof'. Dinsdagmiddag overhandigde Bewonersvereniging Kersenbaan Actief zo'n 150 handtekeningen tegen de verlenging van de Kersenbaan, vanaf de Leusderweg tot de A28, aan wethouder Ruud Luchtenveld. De bewoners willen dat de weg niet in het nieuwe bestemmingsplan wordt opgenomen. ,,Wij zien het nut en de noodzaak van de Kersenbaan niet in", zegt bestuurslid Aart Bakker. ,,We hebben tot nu toe geen goed antwoord gekregen van de wethouder. Die verwijst vaar het VVP uit 2005 en het convenant Vathorst uit 2002, maar de daadwerkelijke noodzaak van de de Kersenbaan is nooit aangetoond."

Bakker stelt dat als de Kersenbaan toch wordt doorgetrokken, deze geen overlast mag veroorzaken. En dat betwijfelt hij. ,,De getallen van de verkeersprognose van de gemeente zijn niet op alle punten correct. En dat terwijl met de cijfers gerekend wordt of de weg voldoet aan de strenge Europese milieu regelgeving. Uit de rapporten die in onze opdracht zijn opgesteld, blijkt dat er waarden uitkomen die boven de wettelijke norm zijn. Dat betekent dat het tweede deel van de Kersenbaan er eigenlijk niet mag komen. Als de gemeente de cijfers niet kan weerleggen, zal het Rijk de aanleg van de Kersenbaan zeker tegenhouden."

Volgens Bakker heeft de participatiegroep ondertussen de voorkeursvariant van de gemeente verder verfijnd. ,,Nu is de variant nog vooral gericht op het kruispunt bij Roethof. Wij keken echter naar de gevolgen voor de hele wijk. Door bijvoorbeeld het afsluiten van het zuidelijk deel van de Arnhemseweg en het afsluiten van de Kersenbaan bij de Johan Karmanhof, kun je de verkeersstromen zo leiden dat er in de omliggende wijken minder overlast is door sluipverkeer." Begin maart wordt het plan nogmaals door de participatiegroep besproken en vervolgens doorgesluisd naar de wethouder. ,,Ik denk dat het verstandig van hem zou zijn om dat advies op te volgen", zegt Bakker. ,,Maar natuurlijk moet ook die variant voldoen aan de eisen wat betreft lucht- en geluidskwaliteit."

Tijdens de korte plechtigheid in het stadhuis kreeg wethouder Luchtenveld dinsdag ook een brief voor burgemeester Albertine van Vliet, die was ondertekend door meer dan honderd kinderen. De petitie was het initiatief van Thomas Rijsman en Niels van Doleweerd, beiden negen jaar oud en wonend aan de Johan Karmanhof. In de brief vragen ze aan Van Vliet rekening te houden met de belangen van de kinderen in de buurt. De komst van het tweede deel van de Kersenbaan betekent voor de kinderen minder speelgelegenheid. ,,We willen een veilig voetbalveldje, echte klimbomen en veel groen waar niet alleen wij lekker kunnen spelen, maar ook veel dieren zijn. Een heel drukke verkeersweg zorgt niet alleen voor asfalt waar nu bomen staan, maar ook nog eens voor veel lawaai en stank."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie