Politie Amersfoort legt werk neer

30 januari 2008 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Agenten van het politiebureau aan de Van Asch van Wijckstraat hebben rond het middaguur het werk voor twee uur neergelegd. Politiebond NPB riep haar leden op woensdag mee te doen aan een landelijke politiestaking. De andere politiebonden sloten zich daarbij aan. Met de actie willen de agenten minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken onder druk zetten een beter CAO-bod te doen.

door André van der Velde

Klokslag half 12 gaat het licht uit in de ontvangsthal van het politiebureau aan de Van Asch van Wijckstraat. Agenten in fel oranje en gele hesjes zetten de ingang af met rood-wit politielint. ,,Bijna alle agenten doen mee aan de actie', zegt Lammert van de hel van politievakbond NPB. ,,Dat zijn er zo'n 150. De actie ligt bij de collega's erg goed, er is een hoge actiebereidheid. Een handjevol collega's doet niet mee, maar dat heb je altijd: wij zijn ook een gemiddelde afspiegeling van de maatschappij."

Buiten vangen leden van de vier verschillende vakbonden (NPB, ACP ANPV en VMHP) mensen op die het politiebureau willen bezoeken. ,,Dan leggen we uit waarom we het werk onderbreken", zegt Van de Hel. ,,Het gaat ons niet alleen om loonsverhoging, maar we willen ook gecompenseerd worden voor de forse stijging van de ziekenfondspremies."

De werkonderbrekingen vinden woensdag in heel Nederland plaats. De volgende acties staan gepland op maandag 28 en donderdag 31 januari. ,,Dit is nog maar even prikken", omschrijft Van Hel de werkonderbreking. ,,Maar de algemene tendens is om straks alles plat te leggen. Dat wil zeggen dat we dan alleen de minimale dienstverlening doen. Deze werkonderbreking is daarvan een voorbode."

De staking in Amersfoort duurt twee uur, tot half twee. ,,Uiteraard worden ernstige incidenten gewoon afgehandeld. Dat komt niet in gevaar, maar voor een kat in de boom hoef je nu helemaal niet meer bij ons aan te komen", grapt Van de Hel.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie