Mode Nijveldt sluit na 73 jaar

23 januari 2008 om 00:00 Nieuws

Manufacturenmagazijn Nijveldt werd op 21 november 1935 geopend door de ouders van Rob Nijveldt. Er werd volgens Rob van alles verkocht; sokken, wol garen en band en baby uitzetten. ,,Als mensen vroeger gingen trouwen dan kochten ze een hele uitzet. Mijn moeder gaf naailessen in een ruimte achter de winkel.” Rob laat een oud uithangbord zien dat nog aan de winkel van zijn ouders hing: ‘ENSAID Mode- Vakschool, dag en avond clublessen’, staat op het bordje.

AMERSFOORT - De kledingwinkel Nijveldt sluit op 26 januari. Eigenaren Rob en Greet Nijveldt stoppen omdat zij nu willen genieten van hun welverdiende rust. Rob wordt binnenkort 65 jaar.

door Henriette Greidanus

Rob groeide op in de winkel en nam eigenlijk vanzelf de zaak over toen zijn ouders er mee stopten. ,,Ik wilde zelf eigenlijk liever etaleur worden, een creatief vak. Maar in die tijd ging dat nu eenmaal anders.”

In 1974 namen Rob en Greet Nijveldt de winkel over. Robs vader bleef tot zijn tachtigste een paar middagen in de week in de winkel meehelpen. ,,Hij was echt een bekende figuur in de wijk. Hij had altijd een sigaar in zijn mond. Dat is ook het eerste wat mensen over hem zeggen”, aldus de heer Nijveldt. Een klant die in de winkel staat hoort de opmerking van Rob. ,,Ik herinner de oude Nijveldt goed, met zijn sigaar. Ik zal de familie echt missen.”

Greet is de dochter van een bakker. ,,Ik had altijd al belangstelling voor kleding. Ik wilde er zelf ook goed uitzien. Nadat ik Rob had ontmoet ben ik een jaar in een andere kledingzaak gaan werken. Toen wij trouwden kwam ik ook in de winkel. De heer Nijveldt lacht. ,,Als mijn vrouw een ander beroep had gehad dan was het met ons nooit zo goed gegaan.” Greet Nijveldt: ,,Wij werkten altijd samen. Als de kinderen naar bed waren dan gingen wij ‘s avonds nog de etalage inrichten. Als je niet met z’n tweeën werkt dan red je het moeilijk als kleine ondernemer. Tegenwoordig kiezen vrouwen voor een eigen carrière. Dat maakt het moeilijk voor starter,” vindt de winkelier.

Funshoppen

Er is volgens mevrouw Nijveldt veel veranderd. ,,Tegenwoordig gaan mensen Funshoppen. Dat is minder gericht. Mensen kijken rond. Toch hebben wij hier een vaste klantenkring opgebouwd. Het Soesterkwartier is natuurlijk veranderd in de loop der jaren. Vroeger hadden de mensen minder luxe. Gezinnen woonden in de kleine huizen met zes kinderen en hadden dan nog inwoning.”

Mevrouw Nijveldt vindt het Soesterkwartier een fantastische wijk. ,,Het is een leuke gevarieerde buurt. Het ergert mij als mensen klagen. De buurtbewoners zijn betrokken op elkaar, houden elkaar in de gaten. Ik heb hier met heel veel plezier gewerkt. We stoppen ook niet omdat de winkel niet goed loopt. We willen nu gewoon leuke dingen gaan doen. Ik wil bijvoorbeeld leren om met de computer te werken.”

Op 26 januari hebben Greet en Rob een drankje klaar staan voor mensen die afscheid komen nemen. Dan sluit na 73 jaar definitief Modewinkel Nijveldt de deuren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie