'De Hof is van en voor het volk'

9 januari 2008 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Binnenstadbewoonster Hetty Buijvoets voert actie. Ze wil niet dat Proef Amersfoort op de Hof wordt gehouden tijdens Koninginnedag. Buijvoets vindt het onbegrijpelijk dat het college van b. en w. daarmee heeft ingestemd. Meer dan 330 Amersfoorters zijn het met haar eens. Op www.proefkoninginnedag.tk hebben zij een petitie ondertekend tegen het gebruik van De Hof door Proef Amersfoort op 29 en 30 april.

door John Spijkerman

,,Het komt door mijn koninginnedaggevoel,'' denkt Buijvoets. ,,Ik vind Koninginnedag één van de leukste dagen van het jaar. Koninginnedag is een dag van en voor het volk. Iedereen is vrij en zo gedraagt iedereen zich ook.'' Ze benadrukt dat De Hof een belangrijk centraal plein is tijdens de viering. ,,Iedereen maakt gebruik van de openbare ruimte die de stad biedt. Het is niet gepast Proef Amersfoort op deze dag op De Hof te houden. Ik vind dit gewoon te gek voor woorden. Ik heb niks tegen Proef, maar ik ben er wel tegen dat het samenvalt met Koniniginnedag en dat ze het plein bezet houden.''

Aanvankelijk wilde wethouder Kruyt vanuit veiligheidsoverwegingen geen vergunning verlenen voor Proef Amersfoort. Later ging hij toch overstag. Er is druk uitgeoefend om dat toch te doen, vermoedt Buijvoets. Maar ze wil niet ingaan op de suggestie dat 'de bobo's' van Proef Amersfoort dit er bij 'de bobo's' op het stadhuis hebben doorgedrukt. ,,Of dat zo is, kan ik niet beoordelen.'' Over de rol van b. en w. en van cultuurwethouder Kruyt is Buijvoets kritisch. ,,Ze geven de evenementenkalender voorrang boven Koninginnedag. Ze draaien het dus om. Er is niet goed nagedacht over de vraag wat Koninginnedag in Amersfoort betekent. Het is een volksfeest voor heel Amersfoort en daar hoort De Hof ook bij. Ik vind het een beetje minachting van b. en w. naar de bevolking toe.'' Proef Amersfoort moet maar op een andere plek worden gehouden of in een ander weekend, vindt ze.

Bezwaarschrift

Een officieel bezwaarschrift tegen het besluit van b en w. kan tot de tweede week van februari worden ingediend, weet Buijvoets, maar een handtekeningenactie is voor haar eigenlijk een groot bezwaarschrift. ,,Dit is echt iets van het volk.'' Haar actie staat los van de bezwaren van de horeca-ondernemers op De Hof hebben tegen Proef Amersfoort.

In NRC Handelsblad stond enkele jaren geleden een spotprent. Buijvoets knipte de prent uit en gebruikt hem nu op haar website www.proefkoninginnedag.tk. De bezoeker die de site bezoekt, ziet dat het volk roept om Koninginnedag, maar dat een regent zegt dat dit niet kan omdat de regenten Proef Amersfoort willen. Dan verschijnt Koningin Beatrix als scheidsrechter in beeld en beslist dat De Hof op 30 april van en vóór het volk is. Veel Amersfoortsers zijn het daar mee eens, zo blijkt uit de reacties. ,,Ik moet daar vooral om lachen'', vertelt Buijvoets. ,,Ik hoop dat de burgemeester dat leest. Ik weet dat zij Koninginnedag een warm hart toedraagt. Ik zou het leuk vinden als zij zich hier sterk voor wil maken.''

Ook de SP-fractie vindt het samenvallen van Proef Amersfoort op De Hof en Koninginnedag 'niet wenselijk'. De fractie wil de zaak aan de orde stellen tijdens de raadsvergadering van komende dinsdag. De SP vindt dat Proef Amersfoort moet uitwijken naar een andere datum, of naar een andere locatie. Volgens de SP is de brandveiligheid rond de Hof onvoldoende te garanderen en zorgt de verkeersafwikkeling voor problemen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie