Voorzitter Groenendijk ziet troebel zonnetje schijnen boven Omroep

9 januari 2008 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - In een brief aan raadsleden schrijft voorzitter Ben Groenendijk van Omroep Amersfoort dat het omroepbestuur ingrijpende maatregelen zal nemen, als de inkomsten bij de omroep ook in de toekomst onverhoopt (opnieuw) achterblijven bij de kosten. Vanwege tegenvallende advertentie-inkomsten in 2007 heeft de omroep aan de gemeente een extra subsidie van 51.000 euro gevraagd. Groenendijk wil in de verdere toekomst geen beroep meer doen op de gemeente voor extra bijdragen aan de exploitatie.

door John Spijkerman

Net als in 2006 heeft Omroep Amersfoort in 2007 een bedrag van 350.000 euro aan reclame-inkomsten binnengehaald. Dat is een ton minder dan in 2005. Groenendijk verzekert de raadsleden dat het niet de bedoeling is dat er in de toekomst opnieuw tekorten ontstaan bij Omroep Amersfoort. Maar als er toch weer geld tekort is, is er maar één route, denkt hij ,,En dat is aantasting van het voorzieningenniveau.''

In de brief steekt Groenendijk de loftrompet over de medewerkers en vrijwilligers bij Omroep Amersfoort. ,,De belangrijkste 'financierders' van de omroep waren echter de medewerkers en vrijwilligers die klap na klap kregen maar niettemin onbetaalde overuren maakten en vrije tijd opofferden om de continiuïteit van de omroep te garanderen.''

De omroepvoorzitter denkt dat de onzekere situatie rond de zendmachtiging een verklaring is voor de tegenvallende inkomsten, maar volgens hem hangt er inmiddels weer een 'troebel zonnetje boven de omroep'. Maar de omroep kan alleen uit de vicieuze cirkel komen met een duidelijke positiebepaling van de gemeente ten gunste van Omroep Amersfoort, denkt hij.

Groenendijk geeft verder aan dat het bestuur van Omroep Amersfoort de smanewerking met RTV Utrecht en AD/Amersfoortse Courant verder wil concretiseren. Ook wil het bestuur een open houding wil innemen tegenover samenwerking met andere partijen, waaronder RTV Eemstad.

De brief van Groenendijk aan de raadsleden komt voorafgaand aan het raadsdebat over de omroep van dinsdagavond 8 januari. Wethouder Kruyt wil Omroep Amersfoort volgend jaar een subsidie geven van 119.000 euro en het tekort over 2007 aanzuiveren. De wethouder wil ook dat er een regeling wordt getroffen waarbij de gemeente nieuwe apparatuur koopt of least voor Omroep Amersfoort Dat gaat 300.000 euro kosten. In dat geval blijft de apparatuur ook als de zendmachtiging toch nog naar Eemstad RTV gaat, beschikbaar voor de publieke omroep. Voorwaarden die de wethouder stelt aan de subsidie is dat Omroep Amersfoort de samenwerking met RTV-Utrecht intensiveert en dat Omroep Amersfoort nog dit jaar verandert in een stichting.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie