Burgemeester gaat voor kwaliteit en compassie

8 januari 2008 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - In het stadhuis werd maandagavond de traditionele nieuwjaarsreceptie gehouden. Burgemeester van Vliet hield haar nieuwjaarstoespraak. Hieronder de tekst die zij uitsprak.

Dames en heren, Van harte welkom in het stadhuis, van harte welkom op de Nieuwjaarsreceptie. Het is goed u allemaal weer te zien na de feestdagen.

Laat ik duidelijk beginnen: het gaat goed met Amersfoort.

Amersfoort is continu in beweging. Zo´n 8.000 bedrijven geven werk aan bijna 70.000 mensen. Meer dan 40.000 kinderen en jongeren volgen onderwijs in de stad.De stad staat nooit stil.

Dat zie je ook aan de foto's die Amersfoorters hebben ingestuurd rond de actie 'Mijn Amersfoort'. Honderden foto's die laten zien waarom mensen zich verbonden voelen met de stad: van de Onze Lieve Vrouwe Toren tot Kattenbroek, van parken tot kinderen. Iedereen beleeft de stad anders. 140.000 perspectieven op dezelfde stad. Dank voor alle inzendingen! Samen met de foto's uit het boek 'Met het Oog op Amersfoort' vormen ze vanavond een prachtig decor.

De dagelijkse drukte past bij de ontwikkeling van Amersfoort. In 2008 begroeten we opnieuw duizenden nieuwe bewoners en bouwen we honderden nieuwe huizen. Dat brengt dynamiek en snelheid. Ook in het bestuur van de stad Amersfoort. Soms voelt het alsof je leeft met de TomTom. Een heerlijk apparaat om snel op je eindbestemming te komen. Maar er is een keerzijde: je focust je op je einddoel, en je bent je soms te weinig bewust van je omgeving.

Dan komen de feestdagen rond de jaarwisseling als geroepen. Even een versnelling lager, een ander tempo. Dat is een mooi tegenwicht voor het leven van alledag. Vanuit die ontspannen houding, vanuit dat andere perspectief, zie je méér. Want: kijken doe je met je ogen, maar zien doe je met je ziel. Het is als met kunst. Soms moet je even een stapje naar achter doen om méér te zien.

Ik wil die andere kijk vasthouden in 2008. Niet om te relativeren, of te bagatelliseren, maar om het perspectief te verzetten.

De ontspannen weken heb ik gebruikt voor een paar fiets- en wandeltochten door de stad. Zonder kaart, zonder navigator, met vooral de blik op de stad en haar mensen. Kijken doe je met je ogen, zien met je ziel.Tijdens mijn tocht door de stad kwam ik natuurlijk langs de Elleboogkerk.

Ik kijk naar een verwoest museum, een schokkende ervaring,maar ik zie de enorme veerkracht van de stad. Ik zie een hart onder de riem die ons moed heeft gegeven. Ik zie een stad vol compassie.

Ik kijk naar hoge bouwkranen in Vathorst, naar zand, naar stenen,maar ik zie huiskamers, van mensen die hun thuis vonden in de wijk. Ik zie winkels, scholen en De Kamers, het huis voor Cultuur en Ontmoeting.Ik zie een wijk ontstaan waar gelééfd wordt.

Ik kijk naar een kerstboom op een leeg, verlaten Eemplein, maar ik zie een nieuw, kloppend hart van onze stad, ik zie een eerste paal in 2008 die de basis legt voor het Amersfoort van de toekomst.

Ik kijk en luister naar een discussie over voorzieningen voor daklozen, ik kijk naar mogelijke locaties en naar zorgen van mensen,maar ik zie ook een stad die oogt heeft voor elkaar, juist voor mensen tussen wal en schip,en ik wil die stad van compassie zien.

Ik ben met recht trots op deze stad. Een stad die gaat voor kwaliteit, voor compassie. Daarvoor moet je niet alleen kijken naar de krant van gisteren, naar het debat van vandaag, naar de vis van morgen.Daarvoor moet je ánders kijken en dan zie je méér. Méér kwaliteit en méér compassie. Ik roep u op anders te kijken. Blijven zoeken naar het andere perspectief, naar die andere invalshoek.We zijn het aan onze stand en onze stad verplicht. We geven onszelf een 7,2 als rapportcijfer. Dat móet nog verder omhoog. Met een stap opzij, de blik van boven, vanuit een ander perspectief kan dat. Wij allemaal, elke dag.

Dames en heren,Ieder jaar worden er honderden bijzondere baby's geboren. Dit jaar was er eentje extra bijzonder. (Inderdaad, dat had Mia kunnen zijn: mijn prachtige kleindochter. Maar nee:)

Ik bedoel déze bijzondere baby: Laura Julia Frederiks. Laura is extra bijzonder. Ze is een belangrijke schakel geweest in 2007.De 140.000-ste inwoner van Amersfoort.Een verbinding tussen verleden en toekomst.

Laura had Sofie kunnen heten: ook zij is de schakel tussen verleden en toekomst. Dit symbool voor Amersfoort 750 komen we in 2008 vaker tegen. Als opmaat voor 2009: een jaar waarin we stilstaan bij het verleden, maar vooral de blik op de toekomst richten.Een feest van, voor en door Amersfoorters. Ú kiest binnenkort wat er extra op het programma komt in 2009. Dat doen we volgende week als we kijken naar de inzendingen van de Surprisebox.

Dames en heren,Ik zie het aan de foto's van Úw Amersfoort,Ik zie het aan het enthousiasme over Amersfoort 750, Ik zie het vanavond aan de grote opkomst bij deze receptie,Amersfoort is gegroeid tot een stad van kwaliteit en compassie. Of zoals kunstenaar Armando tegen mij zei tijdens de Hart onder de Riem-manifestatie: Toen ik Amersfoort ooit verliet was het een dorp, ik zie nu de energie en de kracht van een stad.

140.000 mensen, met 140.000 perspectieven, en met140.000 verschillende meningen. Samen vormen die één stad.

Laten we elkaar in 2008 blijven opzoeken en blijven spreken. Om de 'andere blik' vast te houden, hebben we elkaar nodig. Daarom wil ik ook in het nieuwe jaar het perspectief van andere mensen horen. Méér zien door de ogen van anderen.Kwaliteit en compassie als speerpunten zien.

Ik help u graag die andere blik vast te houden. Daarom bieden we u vanavond deze agenda aan.Een agenda vol luchtfoto's van onze mooie stad.

Dames en heren,

Ik wens u een bezielend 2008, vol passie en perspectief.

Bedankt voor uw aandacht.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie