‘Alle plekken zijn al vergeven’

27 december 2007 om 00:00 Nieuws

,,Er is de komende jaren gewoon geen plek op de Sint Jorislocatie”, stelt Maas naar aanleiding van een kwestie die is aangekaart door BPA-raadslid Ruud Schulten. In zijn dagboek op internet spreekt hij zijn verbazing uit dat een driejarig Nigeriaans meisje volgend jaar april als ze vier wordt, niet op de Sint Jorisschool kan worden geplaatst. En dat terwijl zij volgens hem als drie jaar ingeschreven staat en hemelsbreed op slechts driehonderd meter van de school woont.

Ruimtegebrek op populaire Sint Jorisschool KRUISKAMP - De Sint Jorisschool kampt met een fors ruimtegebrek. Alle plekken zijn voor de volgende jaren al vergeven en de wachtlijst is lang. Wie een kans wil hebben een kind op de school aan de Schimmelpenninckkade te krijgen, moet er wel heel vroeg bij zijn. ,,Als je het kind pas na een jaar aanmeldt, ben je al te laat”, zegt directeur Dorien Maas van de rooms-katholieke basisschool De Tafelronde, waaronder de twee locaties Sint Joris en Koning Karel (Schothorst-Zuid) vallen.

door André van der Velde

Maas en adjunct-directeur Jos Houtveen nuanceren dat verhaal. ,,Het meisje was al anderhalf jaar toen zij bij ons werd aangemeld. Dat was in dit geval te laat”, legt Houtveen uit. ,,En dat geldt voor meer scholen die als goed bekend staan en waarvoor de ouders in de rij staan hun kinderen te plaatsen. We hebben een enorme wachtlijst, voor de komende jaren zijn alle plekken al vergeven. En daarbij hanteren we de volgorde van aanmelding, dus niet het afstandscriterium. Wel willen we ons aannamebeleid veranderen, omdat we een afspiegeling van de wijk willen zijn.”

Maas wijst er op dat De Tafelronde niet alleen uit de Sint Jorisschool bestaat. ,,De moeder is een plek aangeboden op de Tafelronde. Iemand kan een voorkeur aangeven voor één van onze twee locaties, maar de feitelijke plaatsingsruimte is afhankelijk van wie het eerste is aangemeld. Maar ik denk dat sommige ouders dat eigenlijk helemaal niet willen horen. Zij willen hun kind gewoon op de locatie Sint Joris.”

Schulten verwijt de school ook het bedrijven van schijnpolitiek. Eind november organiseerde de Stichting Kleurrijke Scholen de Eerste Amersfoortse Scholentocht en ook de moeder van het driejarige meisje kreeg daarvoor een uitnodiging. Volgens Schulten een nogal ongevoelige zet. Maas benadrukt dat de schoolkaravaan een initiatief was van de oudergroep en dat uit solidariteit met de andere scholen uit de buurt is meegedaan. ,,Maar ouders zouden ook een school moeten kiezen op basis van het schoolconcept en niet vanwege de naam. Door mee te doen aan de Scholentocht boden we ouders ook extra vergelijkingsmateriaal, zodat ze bewust een schoolconcept kunnen kiezen.”

Het ruimtegebrek laat zich volgens Houtveen trouwens niet makkelijk oplossen. ,,De Tafelronde is gewoon een goede school. Als wij uitbreiden, trekt dat nog meer mensen aan. En we willen er geen derde locatie bij, omdat de kinderen en leerkrachten dan de binding met de school verliezen. Bovendien is het beleid van de gemeente geen nieuwe scholen te bouwen in deze wijk, omdat er voldoende scholen in de omgeving zijn en ouders genoeg keuze hebben.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie