Forza dames blijven scoren

19 december 2007 om 00:00 Nieuws

In de goed gevulde sporthal Nieuwland, waar vele supporters waren neergestreken om de Forza dames in actie te zien, was het laaggeklasseerde Spaarnestad ditmaal de tegenstander van het dit seizoen sterk spelende Forza Hoogland. Toch waren de gasten geenszins van plan om zonder slag of stoot de wedstrijd uit handen te geven en maakten het Hooglandse dames met name in de eerste twee sets toch nog moeilijk. Forza Hoogland daarentegen begon de eerste set eigenlijk onder niveau en liep tot 20 punten continue achter de feiten aan. Pas daarna leek het wakker geschrokken en was toch nog in staat om die eerste set winnend af te sluiten (25-20). De tweede set kende een identieke start en al vrij snel keken de Amersfoortse volleybaldames al tegen een 5 punten achterstand aan. De blokkering van Spaarnestad draaide goed en de Forza dames hadden moeite het blok te passeren. Spaarnestad kreeg zelfs drie keer de gelegenheid om de set het voordeel te beslissen, maar slaagde daar desondanks niet in. Pas in de eindfase van die tweede set kwam Forza tot goed volleybal en met name door prima spel door het midden ging de set dan ook nipt naar Hoogland (28-26). In de derde set zakte tot ieders verbazing Forza Hoogland volledig door het ijs. Er werden veel persoonlijke fouten gemaakt aan Amersfoortse zijde en Spaarnestad wist daar goed van te profiteren. Met 16-25 werd Hoogland van de mat geveegd, een desillusie rijker. Maar in de daaropvolgende vierde set leek alle kommer en kwel voorbij en was Hoogland weer voor de volle 100% bij de les. Vanaf het midden van die set lukte ineens weer alles, werden de mooiste ballen verdedigd en waren spelverdeling en aanval goed op elkaar afgestemd. Met 25-15 ging deze set en tevens de overwinning naar de dames uit Hoogland. Als Forza in de tweede helft van de competitie het zelfde niveau kan blijven spelen, dan behoort na een jaar afwezigheid terugkeer naar de regiodivisie zeker tot de mogelijkheden.

Terugkeer naar de regiodivisie binnen bereik AMERSFOORT - Het eerste volleybaldamesteam van Forza Hoogland slaagde er ook afgelopen zaterdag in om de de punten in eigen huis te houden. In een viersetter werd het laaggeklasseerde Spaarnestad met een 3-1 nederlaag naar huis gestuurd en bleef het team van coach Harry van Surksum de koppositie in de promotieklasse behouden alhoewel het die moet delen met Vicksburg Amsterdam.

door Huub van Aerssen

Heren Forza Hoogland - AVV Keistad 4 (4-0)

De volleybalheren van Forza hoogland speelden afgelopen zaterdag in sporthal Nieuwland de derby tegen stadgenoot AVV Keistad. Na verlies in de eerdere derby tegen Wilhelmina had het ditmaal geen enkele moeite met het zwak opererend Keistad. Met overduidelijke cijfers werd er niet alleen met 4-0 gewonnen, maar werd ook het vijfde bonuspunt in de wacht gesleept. Beide teams gingen in de eerste set gelijk op, waarbij al snel duidelijk werd dat het initiatief aan Forza zijde lag. Tot halverwege die set kon Keistad nog redelijk aansluiten, maar daarna was het Forza Hoogland wat de klok sloeg en Keistad genadeloos van de vloer veegde. De bij Forza in de basis gestarte Martijn van Leek (17 jaar), deed het aanvallend voortreffelijk en sloeg vele punten binnen voor de Hooglanders. Met groot gemak ging de set dan ook met 25-21 naar Hoogland. In de tweede set zette het team van coach Jan Visser het goede spel voort. Keistad kende veel problemen in de pass, wat door Forza Hoogland keurig werd uitgebuit door prima service spel. Verdedigend deden beide teams niet veel voor elkaar onder, maar aanvallend kwam Keistad er niet aan te pas. Forza maakte het Keistad door een hoog baltempo steeds moeilijker en met 25-22 ging ook de tweede set naar Hoogland. AVV Keistad zakte in de derde set steeds verder terug, terwijl de concentratie daarentegen bij de Hooglanders goed bleef en waardoor de thuisploeg al snel een grote voorsprong kon nemen van 19-7. Alhoewel er geen vuiltje aan de lucht bleek te zijn, haperde het toch even in de afwerking bij Forza, waardoor Keistad toch nog de nodige punten wist binnen te slaan. Maar echt dreigend werd het niet voor Hoogland, dat wederom vrij eenvoudig de set met 25-16 binnenhaalde. In de vierde set werd het spel van de Hooglandse formatie weliswaar rommeliger, maar wist het team toch de nodige concentratie in acht te nemen. Keistad was uitgeblust en met zakelijk spel ging die vierde set dan ook met 25-20 naar het team uit Hoogland. Dankzij deze prachtige overwinning bleef Hoogland tegen de top van de competitie aanhangen en schuift steeds dichter naderbij. Met nog een bekerwedstrijd voor de boeg kan Forza Hoogland terugblikken op een wisselvallige eerste helft van de competitie, waarin het naarmate de wedstrijden verstreken beter ging spelen. Als Forza Hoogland die lijn in de tweede helft van de competitie kan doortrekken, dan kan het nog voor verrassingen gaan zorgen in de eerste klasse.

Heren Gemini-S 3 - Wilhelmina (1-3)

De Amersfoortse Wilhelmina heren, die het dit seizoen bijzonder goed doen in de eerste klasse, reisden afgelopen vrijdag af naar Amsterdam voor de wedstrijd tegen het in de onderste regionen geplaatste Gemini-S. Met wat basisspelers in de ziekenboeg had de Amersfoortse volleybalformatie geen enkele moeite met de Amsterdammers en in met een degelijke 1-3 overwinning bleef Wilhelmina boven in meestrijden en bezet nu een fraaie tweede positie met slechts twee punten achterstand op het tweede Gemini-S team.

Dames UvO - Wilhelmina (2-3)

De Wilhelmina dames, die zeker niet onverdienstelijk presteren in de promotieklasse, kenden toch de nodige problemen tegen het laaggeklasseerde UvO uit Amsterdam. Amersfoort had een vijfsetter nodig, waarmee het weliswaar de winst veilig stelde, maar daarentegen ook twee punten moest laten lopen. Met een fraaie vijfde positie kunnen de Wilhelmina dames met een gerust hart gaan genieten van een paar weken “winterstop”.

Heren SSS 3 - AVV Keistad (2-3)

Het Amersfoortse 2e divisie team onder leiding van trainer/coach Olaf Ratterman kende tegen SSS uit Barneveld eveneens een tegenstander van formaat. Alhoewel de Barnevelders niet al te hoog genoteerd stonden, moest Keistad alle zeilen bijzetten om in ieder geval een overwinning veilig te stellen en niet teveel punten te morsen. In een uitermate boeiende vijfsetter ging de overwinning uiteindelijk naar AVV Keistad en mochten de Amersfoorters van geluk spreken dat koploper Irene ook de nodige punten morste, waardoor Keistad op een fraaie tweede plaats kon blijven aanhaken.

Dames US 2 - AVV Keistad (3-1)

De Keistad dames liepen afgelopen vrijdag wat averij op door met 3-1 te verliezen van het Amsterdamse US. Toch wel een behoorlijke domper voor het team van trainer/coach Susan Marcus, dat door dit puntverlies wat terugzakt op de competitieladder van de regioklasse en een aantal weken genoegen moet nemen met ‘slechts’ een vierde positie. Het Amersfoortse dames team speelde de afgelopen weken toch enigszins wisselvallig en zal in de tweede helft alle zeilen bij moeten zetten om niet verder af te glijden.