Horeca-ondernemers tegen doorgaan Proef Amersfoort

13 december 2007 om 00:00 Nieuws

BINNENSTAD - De horeca-ondernemers op de Hof zijn fel tegen het alsnog doorgaan van Proef Amersfoort tijdens Koninginnenacht en Koninginnedag. In een brief dringt de Horecavereniging Hof er bij de gemeenteraad en het college van b en w op aan het besluit terug te draaien. Volgens woordvoerder Willem Borra vrezen de ondernemers een gezamenlijk omzetverlies van minimaal 100.000 euro en komt het doorgaan van evenementen als Gay Pride en een deel van de Keistadfeesten volgend jaar in gevaar.

door André van der Velde

Het voornemen van de organisatie van Proef Amersfoort om het jaarlijkse festijn van 30 april tot en met 3 mei 2008 te houden op de Hof, leidde tot protesten van de horeca-ondernemers op de Hof. Het college besloot aanvankelijk het evenement niet toe te staan, maar kwam daar twee weken geleden op terug. Dit nadat de organisatie in overleg met politie en gemeente allerlei toezeggingen had gedaan op het gebied van de veiligheid. Zo moet de opbouw van het evenemententerrein op dinsdag 29 april om 20.00 uur klaar zijn, zodat het kan worden afgesloten voor het publiek. En tijdens Koninginnenacht schakelt de organisatie extra mensen in voor de bewaking van het terrein.

De twintig ondernemers op de Hof, verenigd in Horecavereniging Hof, waren van begin af aan tegen het voornemen om Proef Amersfoort tegelijkertijd te laten plaatsvinden met de Nacht van Oranje en Koninginnedag. Zij vinden dat zij niet voldoende zijn gehoord in de aanloop naar het definitieve besluit. ,,De organisatie van Proef Amersfoort is verder in overleg gegaan met de gemeente. Dat we daarbij niet aanwezig zijn geweest, is niet slim van ze", zegt Willem Borra namens de horecaondernemers op de Hof. ,,Want nu gaan we toch weer de hele molen in werking stellen. Daar zijn we heel stellig in."

Borra hekelt het besluit van de gemeente. ,,De Hof is tijdens Koninginnenacht en Koninginnedag volledig afgezet en we mogen het terrein van Proef Amersfoort niet gebruiken. Dat betekent dat alle horecazaken beide dagen leeg blijven." Hij schat dat de horeca op de Hof minimaal 100.000 euro omzetverlies zal leiden. ,,En dan rekenen we nog geeneens de omzet van de drankuitgiftepunten mee. Van die omzetten betalen we de podia en artiesten tijdens evenementen als Gay Pride en een deel van de Keistadfeesten. Het doorgaan van die evenementen komt hierdoor volgend jaar in gevaar."

Ook vreest Borra dat de veiligheid door het culinaire festijn in het geding komt. ,,Als beide evenementen doorgaan, zullen politie en brandweer grote problemen hebben de Hof te bereiken. En Proef Amersfoort zal door de drukte ook logistieke problemen ondervinden."

Borra benadrukt dat Proef Amersfoort weldegelijk hartelijk welkom is op de Hof, maar dan wel op een andere datum. ,,Het gaat ons om het moment dat verkeerd is gekozen en dus niet om het evenement. Wij denken ook dat Proef Amersfoort eenvoudig doorgeschoven kan worden naar bijvoorbeeld Pinksteren. Dat moet geen probleem zijn, want de markt moet dan sowieso worden verplaatst."

De horecavereniging hoopt dat de gemeenteraad het besluit terugdraait. ,,En als dat niet gebeurt, gaan we bezwaar aantekenen en eventueel sluiten we gerechtelijke stappen niet uit", aldus Borra.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie