Kerstliedmiddag in Bergkerk

12 december 2007 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De 62ste Kerstliedmiddag onder leiding van Pauline van Hulst vindt plaats op zondag 16 december om 14.15 uur in de Bergkerk, Dr A.Kuyperlaan 2. Huismuziek Amersfoort doet ook weer mee, en ook het Loopkoor van de Atletiekvereniging is weer van de partij. Als elk jaar is het muziekboekje tevens het toegangsbewijs. Dit is te koop voor 5 euro (kinderen 1 euro) bij Verfspeciaalzaak Labrie, Leusderweg 113; Muziekhandel Van Hooren, Zuidsingel 8a en Opticlaer Opticiens, Emiclaerhof 368.

door Anco Mali

Voor het negende jaar geeft Pauline van Hulst weer vorm aan de Kerstliedmiddag die zich elk jaar in een grote belangstelling mag verheugen. Hoe komt het dat Pauline de leiding nog steeds op zich neemt?

,,Waarom ik het zelf steeds weer aardig vind om te doen is dat het leuk is om mensen zelf te laten ervaren dat ze iets kunnen. Heel veel muziekdingen zijn altijd gericht op uitvoeringen, concerten enzovoort. Ik vind het bijzonder als mensen ervaren dat een middag muziek maken ook, zonder dat je gericht bent op een concert, leuk kan zijn. Ik merk ook. dat dit werkt. Er zijn altijd mensen die aan het eind van zo’n middag reageren met: ‘Ik had niet gedacht, dat we dit met z’n allen er uit zouden krijgen!’ Dat is een beetje mijn hele manier van werken. Het is een andere manier van muziek beleven dan wanneer je primair voor een uitvoering studeert.

Verder vind ik het ook leuk dat mensen kennis maken met Kerstmelodieën die niet zo alledaags zijn. Er zitten liederen uit allerlei landen en oud Nederlandse liederen bij die men wèl kent natuurlijk. Maar er zitten ook eenvoudige liederen bij die of een oud Nederlandse oorsprong hebben, of zoals nu bijvoorbeeld een Russische. Ook heb ik er een koraal bij uit het Weihnachtsoratorium van Bach. Dat zijn dan allerlei verschillende niveaus, waardoor je er enigszins een indruk van krijgt wat er zo allemaal is.”

Paulien maakt niet elk jaar een geheel nieuw liederenboekje. Er zijn altijd wel dingen die terugkomen. Maar steeds komen er nieuwe dingen bij.

Wat Pauline ook leuk vindt is dat de Amersfoortse Kerstmiddag los staat van welk religieuze stroming dan ook. Het Kerstverhaal wordt wel verteld, en naar aanleiding van het Kerstgebeuren is er natuurlijk gigantisch veel Kerstmuziek, maar het gaat niet om een bepaalde religie.

,,Wat verder aardig is is dat we op deze manier iedere keer weer een combinatie kunnen krijgen van mensen die zingen en mensen die een instrument bespelen, wat voor instrument dan ook, dat maakt niet uit. In principe is het open voor iedereen, zoals Renske Nieweg dat na de oorlog op Kerst 1945 ook bedoelde.

En: zeker de laatste jaren is dat aan de gang, dat de middag alle leeftijden kent. Voor de derde keer heb ik een kinderkerstproject opgezet. Met zo’n vijftien kinderen oefenen we van tevoren bij mij thuis, en dan kunnen zij ergens op de middag laten zien en horen wat ze gedaan hebben. Dat is speels en wat er uit komt weet je niet van tevoren. Doordat je de kinderen erbij betrekt betrek je er ook de ouders bij. Ook al komen ze maar één keer: het is toch goed dat ze eens zien hoe dat gaat.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie