Wilhelmina wint stadsderby

12 december 2007 om 00:00 Nieuws

Wilhelmina dat momenteel meer dan voortreffelijk presteert in de eerste klasse (derde positie), ontving stadgenoot Forza Hoogland, dat na een matige start terug is op de weg naar boven en is terug te vinden op een vijfde positie. Een op voorhand interessante pot volleybal met twee teams die er op gebrand waren om de punten binnen te halen. In de eerste set gingen beide teams wat rommelig van start en begon Forza Hoogland aanvankelijk te voorzichtig. Ondanks dat beide teams zeker geen hoogstaand volleybal brachten, hielden ze elkaar wel in evenwicht. Toch was het Wilhelmina dat, naarmate de eerste set vorderde, het initiatief naar zich toe wist te trekken en door een opeenstapeling van fouten aan Hoogland zijde de set met 25-22 naar zich toe wist te halen. In de tweede set ging Wilhelmina gestaag door en was Forza Hoogland meer met zichzelf bezig dan met de wedstrijd, waarbij de thuisploeg genadeloos de fouten van de Hooglanders afstrafte. De Forza ploeg onder leiding van coach Jan Visser leek maar niet in het eigen spel te komen. De pass van de Hooglanders was te gespannen en aanvallend kwam de ploeg ook niet uit de verf. Wilhelmina daarentegen wist uitstekend de druk bij Hoogland neer te leggen, die hier helemaal niet mee wist om te gaan. En wederom was het Wilhelmina dat de set met sprekende cijfers won (25-19). Nadat Hoogland coach Jan Visser bij aanvang van de derde set enige wijzigingen in zijn team had doorgevoerd, leek dit zijn vruchten te gaan afwerpen. De aanval van Wilhelmina werd meermaals aan banden gelegd en Forza kwam ook weer aan scoren toe, waarbij het een voorsprong van zeven punten wist op te bouwen. Maar Wilhelmina liet het hier niet bij zitten en kwam met een geweldige inhaalslag nog in de buurt van de Hooglanders. Maar ondanks de hete adem van de thuisploeg in de nek kon Forza Hoogland een verder verlies voorkomen en won deze derde set met 22-25. Alles en iedereen aan Forza zijde was in de veronderstelling dat het vertoonde spel van de derde set in de vierde set voortgezet zou gaan worden, maar daar was ook nog Wilhelmina. Met geweldige servicedruk en een uitstekende blokkering werd de aanval van Hoogland in de kiem gesmoord en nam Wilhelmina een ruime voorsprong die opliep tot 16-10. Hoogland leek te zijn gebroken, maar op basis van vechtlust wist het team zich toch nog terug te knokken. Dit was slechts voor even, want Wilhelmina speelde de set slim uit door gebruik te maken van de nodige ervaring in het team. Met 25-22 ging uiteindelijk ook deze vierde set naar de thuisploeg, die daarmee een verdiende 3-1 winst boekten op stadgenoot Forza Hoogland. Resumerend kon worden geconcludeerd dat het Hoogland aan scherpte ontbrak en het ook nog eens veel fouten produceerde. Daarnaast was het de slimheid en de ervaring van Wilhelmina die de doorslag gaven. Al met al een bij vlagen boeiende derby tussen twee ploegen die streden om het hoogst haalbare.

Volleybal op het scherpst van de snede AMERSFOORT - Afgelopen vrijdagavond stond de volleybalderby tussen het thuispelende Wilhelmina en Forza Hoogland op het programma. In een sfeervolle sporthal Schuilenburg bleek gastheer Wilhelmina ditmaal te sterk voor de ploeg uit Hoogland en won in vier sets deze aantrekkelijke wedstrijd (3-1).

Dames Wilhelmina - Forza Hoogland (1-3)

Hoogland, koploper in de promotieklasse, speelde net als de heren een der derby tegen stadgenoot Wilhelmina. De Forza dames onder leiding van coach Harry van Surksum, kenden nog geen nederlaag en waren ook nu geenszins van plan om punten te gaan morsen. Wilhelmina daarentegen kende nog maar twee gewonnen wedstrijden en was er alles aan gelegen om de punten binnen de eigen gelederen te houden. Forza Hoogland begon sterk aan de eerste set, wat voornamelijk te danken was aan een goede service. Bij Wilhelmina daarentegen was de pass onverzorgd, waardoor Hoogland die eerste belangrijke set gemakkelijk naar zich toe wist te trekken. Met 10-25 was dit een duidelijke zaak. De tweede set was het tegenovergestelde van de set ervoor: Forza Hoogland liet zich in slaap sussen en kwam daar de gehele set ook niet meer uit. Door een slechte pass werden alleen de buitenaanvallers bediend, wat uiteindelijk resulteerde in een 25-22 setverlies. Na wat “ bemoedigende” woorden van de Forza coach waren de dames in de derde set duidelijk beter bij de les, waarbij blijkbaar setverlies nodig was om het team weer op scherp te krijgen. De service werd beter verzorgd, waardoor de Wilhelmina dames de pass niet onder controle kregen en Forza Hoogland de set vrij eenvoudig won met 20-25. In de vierde en laatste set was de koek op voor Wilhelmina en kon Hoogland vrijuit spelen, waarbij al snel een voorsprong van tien punten werd opgebouwd. Door slordigheden bij de Forza dames werd die voorsprong wel wat kleiner, maar was dat geenszins van invloed op de uiteindelijke setwinst (25-17). Doordat de dames uit Hoogland vier punten konden bijschrijven op het conto, blijft het team koploper in de promotieklasse en speelt komend weekend in sporthal Nieuwland tegen de nummer negen, Spaarnestad.

Dames AVV Keistad - Zaanstad (3-2)

In de vertrouwde sporthal Midland traden de volleybaldames van AVV Keistad afgelopen vrijdag aan tegen rivaal Zaanstad. Beide teams bivakkeren in de top van de regiodivisie (nummers drie en vier) en kenden beiden maar een doel: winnen!. Verwacht werd dat het niveauverschil tussen beide teams minimaal zou zijn, wat ook naarmate de wedstrijd vorderde bewaarheid werd. De achterstand die Keistad in de eerste set opliep, was niet meer goed te maken en dus ging die set naar de gasten uit Zaanstad. Nadat Keistad in de tweede set op stoom begon te komen, werd het ene na het ander punt binnen geslagen en ging die tweede set met veel machtsvertoon naar de Keistedelingen. Het bleef echter stuivertje wisselen, waarbij Zaanstad vervolgens weer beslag wist te leggen op de derde set . Keistad coach Bert Koeslag, die de vaste trainer/coach Susan Marcus voor deze gelegenheid verving, zette in de vierde set maar liefst vier wisselspeelsters in. Na een aarzelend begin pakte dit toch nog goed uit en haalde Keistad de vierde en vijfde set binnen en bleef door deze winst een punt voorsprong behouden op Zaanstad.

Heren AVV Keistad - TweeVV (4-0)

In de 2e divisie sloeg AVV Keistad weer genadeloos toe. Het team onder leiding van coach Olaf Ratterman liet geen spaan heel van de volleybalheren uit Ede. Met de setstanden 25-22/25-23/25-15 en 25-19 liet Keistad zien dat het dit jaar een van de kandidaten is voor de titel. Alhoewel TweeVV de eerste 2 sets nog behoorlijk aan kon haken, ging daarna bij Keistad het gas er op en kwam de ploeg uit Ede er niet meer aan te pas. Door deze volle winst en het daarbij behorende bonuspunt, verstevigden de Keistedelingen hun tweede positie op de ranglijst en staan nog maar 2 punten achter op koploper Irene.

Switch

In de 2e klasse heren verloor Switch nipt (3-2) van streekgenoot Stam/Sovoco uit Soest en moesten de Switch dames uit Hooglanderveen in de 3e klasse genoegen nemen met een 4-0 nederlaag tegen het als 2e geplaatste Unicornus.