Eindweg toch niet afgesloten

11 december 2007 om 00:00 Nieuws

HOOGLANDERVEEN - De Eindweg wordt niet afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Om de verkeersdruk op de Eindweg te verminderen, wordt vanaf 17 december een nieuwe weg opengesteld die door de Vrouwenpolder loopt en die via De Bron aansluit op de Heideweg. In de tweede week van januari wordt op de Eindweg een verkeerstelling gehouden. Als de verkeersdruk dan nog ‘onevenredig hoog’ is, wordt de weg per 14 januari afgesloten.

door John Spijkerman

,,We kiezen voor de redelijkheid, maar zijn er niet helemaal gelukkig mee’’, reageert voorzitter Ineke Pongers van de Belangenvereniging Hooglanderveen (BHV). Uiteindelijk is de BHV toch overstag gegaan. Pongers verwacht dat de Eindweg aanzienlijk wordt ontlast als het verkeer vanuit Vathorst de kortere route aan de andere kant van station Vathorst zal nemen. ,,De nieuwe weg is korter en sneller.’’ Bebording aan de andere zijde van station Vathorst met de aanduiding ‘richting A1’, moet het verkeer stimuleren deze nieuwe kortere weg te nemen. ,,Het verkeer op de Eindweg zal stukken verminderen’’, denkt Pongers. ,,En je komt tegemoet aan diverse probleemsituaties.’’ De verkeersafwikkeling over de Boulevard, leidt nu in de spits al tot lange files.

De Eindweg blijft gesloten voor vrachtverkeer. Er worden betonblokken van 2000 kilo per stuk geplaatst. Ook wil de gemeente de gaten in de bermen dichtmaken. Om te controleren of de verkeersdruk op de Eindweg inderdaad is afgenomen zal de gemeente in de tweede week van januari een verkeerstelling houden. ,,Als er dan nog sprake is van meer dan 1200 verkeersbewegingen moet ie alsnog dicht’’, stelt Pongers.

De nieuwe weg door de Vrouwenpolder is eigenlijk een bouwweg. Er moeten nog enkele stukken worden aangelegd. De weg moet op 17 december klaar zijn. ,,Het stuk bouwweg naar de Heideweg wordt eenrichtingsverkeer’’, vertelt gemeentewoordvoerder Van der Wal. ,,Het college is blij dat de bewoners er samen zijn uitgekomen.’’ De ontsluiting van Vathorst wordt nog beter als begin februari op de Boulevard één rijbaan klaar is, begin mei moet de hele Boulevard gereed zijn.

De onduidelijkheid over de afsluiting van de Eindweg duurt al enkele maanden. Na de afsluiting van de Veenweg klaagden bewoners aan de Eindweg en Holleweg over de toegenomen verkeersdrukte. Per dag zijn er gemiddeld 2000 voertuigen die over de landelijke Eindweg rijden. Aanvankelijk wilde het college de Eindweg per 1 december afsluiten. Half oktober werd daarom een verkeersbesluit genomen, maar daar werd bezwaar tegen gemaakt. Een groep nieuwe bewoners aan de Bombiezen dreigde het slachtoffer te worden van de afsluiting van de Eindweg. Tijdens een hoorzitting in het gemeentehuis kwamen vorige week allerlei alternatieven, waaronder deze oplossing, op tafel.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie