Filmprogramma Theater De Lieve Vrouw

6 december 2007 om 00:00 Nieuws

BINNENSTAD - Het filmprogramma van De Lieve Vrouw is ook in januari boeiend en afwisselend.

Azur en Asmar

Do 3, vr 4, za 5 januari, 19.30 uur, wo 2, do 3, zo 6, wo 9 januari, 14.30 uur

Lang geleden werden de Franse Azur en Arabische Asmar verzorgd en grootgebracht door Jenane. Ze groeien op als broers totdat ze brutaal gescheiden worden. Betoverd door de sprookjes die Jenane vroeger vertelde gaan de jongens als ze groot zijn apart van elkaar op zoek naar de fee van Djinn, om haar te bevrijden en als beloning met haar te trouwen. Op hun tocht ontdekken ze toverachtige streken die zowel gevaren als wonderen herbergen.

Frankrijk 2006, lengte 90 minuten, regie Michel Ocelot, animatiefilm

Prop & Berta 4+

Za 12, zo 13, wo 16, za 19, zo 20, wo 23 januari, 14.30 uur

Samen met Berta de Koe knapt Prop zijn nieuwe huisje helemaal op. Zijn buurvrouw, een gemene heks houdt niet van buren en tovert zijn huisje weer terug in een paar rotte planken. Met een magisch bessenrecept wordt aan een list gewerkt. Een grappige Buurman en Buurman-achtige film voor de allerkleinsten.

Denemarken 2000, lengte 77 minuten, regie Per Fly, Nederlands gesproken, poppenanimatie

Film

NIEUW: Wekelijks wordt het programma aangevuld met nieuwe films of prolongaties. Kijk voor de actuele programmering op www.lievevrouw.nl

Atonement < 12, seks, grof, eng, geweld >

Wo 2, zo 6, ma 7, di 8, wo 9 januari, 20.00 uur, vr 4, zo 6 januari, 15.00 uur

De dertienjarige Briony, een ambitieus meisje met een levendige verbeelding, leidt met haar familie een luxe leventje in hun gigantische landhuis. Op de warmste dag van 1935 is Briony getuige van een intiem moment tussen haar zus Cecilia en Robbie, de zoon van een bediende. Na een aantal catastrofale misverstanden beschuldigt zij Robbie van een verschrikkelijke misdaad en dat heeft grote consequenties. Gebaseerd op de roman Boetekleed van Ian McEwan.

Groot-Brittannië 2007, lengte 130 minuten, regie Joe Wright, met Keira Knightly, James McAvoy, Vanessa Redgrave

Azur en Asmar

Do 3, vr 4, za 5 januari, 19.30 uur, wo 2, do 3, zo 6, wo 9 januari, 14.30 uur

Lang geleden werden de Franse Azur en Arabische Asmar verzorgd en grootgebracht door Jenane. Ze groeien op als broers totdat ze brutaal gescheiden worden. Betoverd door de sprookjes die Jenane vroeger vertelde gaan de jongens als ze groot zijn apart van elkaar op zoek naar de fee van Djinn, om haar te bevrijden en als beloning met haar te trouwen. Op hun tocht ontdekken ze toverachtige streken die zowel gevaren als wonderen herbergen.

Frankrijk 2006, lengte 90 minuten, regie Michel Ocelot, animatiefilm

I Served the King of England < 12, seks, geweld, discr >

Do 3, vr 4, za 5 januari, 21.45 uur, wo 2, zo 6, ma 7, di 8, wo 9 januari, 19.30 uur, wo 2, do 3, vr 4, za 5, zo 6 januari, 16.00 uur

De kleine kelner Jan Dite is werkzaam in een oud Praags hotel en is vastbesloten miljonair te worden. Hij is aardig op weg wanneer hij vlak voor de Tweede Wereldoorlog besluit met de Duitse Lisa te trouwen. Zij dweept met het nazisme en als door een speling van het lot zijn droom alsnog lijkt uit te komen, heeft het nieuwe communistische regime nog een poets in petto. Naar de komische roman van Bohumil Hrabal.

Tsjechië 2006, lengte 120 minuten, regie Jirí Menzel, met Oldrich Kaiser, Julia Jentsch, Martin Huba

Babel < 12, geweld, grof, drugs >

Do 3, vr 4, za 5 januari, 20.00 uur

Het Bijbelverhaal over de toren van Babel inspireerde deze bekende Mexicaanse regisseur om een film over moderne miscommunicatie te maken. Twee jongens in Marokko beïnvloeden met het uitproberen van een jachtgeweer per ongeluk het leven van een Amerikaans toeristenpaar, een Mexicaanse oppas en een Japanse dove tiener en haar vader. Ze kennen elkaar niet en door hun gebrek aan communicatievaardigheden blijven ze ondanks het voorval geïsoleerd van elkaar.

Verenigde Staten 2006, lengte 143 minuten, regie Alejandro González Iñárittu, met Brad Pitt, Cate Blanchett

Blindsight < AL >

Do 10, vr 11, za 12, zo 13, ma 14, di 15, wo 16, zo 20, ma 21, di 22, wo 23 januari, 19.30 uur, vr 11, zo 13, di 15, wo 16, do 17, vr 18, zo 20, di 22, wo 23 januari, 14.00 uur, do 17, vr 18, za 19 januari, 21.30 uur

In de adembenemende bergen van de Himalaya proberen zes Tibetaanse tieners de Lhakpa Ri te beklimmen, een bergpas van 7.000 meter vlakbij de Mount Everest. Het lijkt een onmogelijke uitdaging, zeker als je weet dat de tieners blind zijn. Tibetanen gaan er vanuit dat blinden door demonen worden bezeten. Deze kinderen worden gemeden door hun ouders, geminacht door hun dorpsgenoten en verworpen door de maatschappij. In deze documentaire zien we hoe ze onder begeleiding een poging doen van dit stigma af te komen.

Verenigde Staten 2006, lengte 104 minuten, regie Lucie Walker, met Erik Weihenmayer, Sabriye Tenberken, Sonam Bhumtso

Belle de jour (klassieker)

Do 10, vr 11, za 12, di 15 januari, 20.00 uur

Deze film was misschien wel het grootste succes van Luis Buñuel, de Spaanse cineast die zijn carrière begon als surrealist en toen films maakte samen met Salvador Dali. Belle de jour gaat over de beschaafde burgerdame Séverine (Catherine Deneuve) die om haar fantasieën tot leven te wekken gaat werken als prostituee in een Parijs bordeel. Het is huisvriend Henri Husson (Michel Piccoli) die haar daar introduceert. Haar dubbelleven levert weinig problemen op totdat een jonge klant verliefd op haar wordt.

Frankrijk/Italië 1967, lengte 101 minuten, regie Luis Buñuel, met Catherine Deneuve, Michel Piccoli, Ricardo Trepa

Belle toujours < AL >

Vr 11, zo 13 januari, 15.00 uur

In deze film komen de memorabele personages uit Belle de jour, Henri Husson (opnieuw gespeeld door Piccoli) en Séverine (dit keer gespeeld door Bulle Ogier) elkaar na veertig jaar weer tegen. De twee treffen elkaar bij een etentje. Op de achtergrond spelen geheimen uit het verleden die zich niet zomaar prijs geven.

Portugal/Frankrijk 2006, lengte 68 minuten, regie Manoel D’Oliveira, met Michel Piccoli, Bulle Ogier

Once < AL, grof >

Do 10, vr 11, za 12 januari, 21.45 uur, do 17, vr 18, za 19 januari, 19.30 uur, zo 20, ma 21 januari, 20.00 uur

Regisseur John Carney, voormalig bassist van de Ierse band The Frames, maakte met Once een aanstekelijke film vol muziek. De hoofdpersoon is een Ierse singer-songwriter die in de straten van Dublin een Tsjechische pianiste ontmoet. Om hun verdriet te verdringen beginnen ze samen muziek te maken. Muziek van de meest hartstochtelijke soort. ‘Once is een sprookje, een sociaal bewogen sprookje vol melancholie… Een film om veilig in weg te kruipen’ (NRC)

Ierland 2006, lengte 85 minuten, regie John Carney, met Clan Hansard, Markéta Irglová

Off Side < 12, discriminatie >

Vr 11, vr 18 januari, 16.15 uur, wo 16, wo 23 januari, 20.00 uur

Off Side is een speelfilm vermomd als documentaire over een groepje meisjes dat probeert een belangrijke voetbalwedstrijd van het Iranese nationale elftal bij te wonen. In Iran is dat verboden. Ze worden ontmaskerd en moeten tijdens de wedstrijd bewaakt worden (zeg maar gerust in bedwang gehouden worden) door een paar net iets te jonge en onervaren soldaten. Het resultaat is een film die tegelijk grappig is én genadeloos de spanningen in het moderne Iran blootlegt.

Iran 2006, lengte 99 minuten, regie Jafar Panahi, met Sima Mobarak-Shahi, Shayesteh Irani

Rotterdam Filmcourse: (Un)censored

Za 12 januari, 10.00 uur, 12.30 uur, 15.30 uur

Het Internationaal Film Festival Rotterdam organiseert jaarlijks de Rotterdam Film Course. Voor het eerst bieden wij die nu in Amersfoort aan. Dit jaar gaat de Filmcourse met een drietal films, een lezing, inleidingen en een reader dieper in op het thema censuur. Waar eindigt politieke censuur en komt daar interne censuur voor in de plaats? Tussen de verschillende programma onderdelen zijn er pauzes.

Meer informatie over de Filmcourse is te vinden op www.filmfestivalrotterdam.com en in de speciale brochure die in De Lieve Vrouw te krijgen is.

Toegangsprijzen: € 20,00; € 18,00 (studenten, 65+, CJP); € 16,00 (DLV pas)

Cut

10.00 uur

Een uitbundige lofzang op mevrouw de censor, die gewapend met schaar en een behoorlijke dosis filmliefde, iedere film enthousiast ‘verbetert’.

Singapore 2004, lengte 13 minuten, regie Royston Tan

Aansluitend is er een lezing van Jan Salden, filmcriticus bij Omroep Limburg en filmdocent aan de academie voor Beeldende Kunst in Maastricht. Hij zal ook de twee volgende films kort inleiden.

La battaglia di Algeri (The Battle of Algiers)

12.30 uur

Beroemde film uit de jaren zestig over een onderwerp dat in Frankrijk absoluut taboe was: de koloniale oorlog die Frankrijk in Algerije voerde rond 1960. De film roept associaties op met de oorlog in Irak en met de manier waarop die oorlog nu in de media benaderd wordt.

Italië 1966, lengte 121 minuten, regie Gillo Pontecorvo, Engels ondertiteld

Viva Zapatero! < 6, geweld, grof >

15.30 uur

Briljante satire door de actrice die voor de Italiaanse televisie een zeer populaire Berlusconi imitatie maakte die al na één aflevering van het scherm gehaald werd. Haar daarop volgende zoektocht naar de bron van deze censuur leverde deze vermakelijke maar toch serieuze documentaire op.

Italië 2005, lengte 75 minuten, regie Sabina Guzzanti

Manufacturing Dissent < 12, geweld, eng, grof >

Zo 13, ma 14 januari, 20.00 uur

Uit interesse en bewondering begonnen Debbie Melnyk en Rick Caine aan een film over Michael Moore. Tijdens hun pogingen om een interview met dit boegbeeld van Amerikaans links te regelen begonnen er langzaam wat scheurtjes te komen in zijn eerlijke voorkomen. Hoeveel lijken heeft Moore zelf eigenlijk in zijn kast? En is zijn werk nou fictie, feit of propaganda "…weloverwogen kritiek op een filmmaker met een ongekende maatschappelijke invloed." (Parool).

Canada 2007, lengte 77 minuten, regie Debbie Melnyk, Rick Caine, met Michael Moore, Noam Chomsky, Albert Maysles

Jardins en automne < AL >

Do 17, vr 18, za 19, di 22 januari, 20.00 uur, vr 18, zo 22 januari, 15.00 uur

Licht absurd portret van een minister in Parijs die uit de gratie valt, al zijn privileges verliest en onder die nieuwe omstandigheden weer contact zoekt met zijn oude vrienden. Iosseliani’s film is de perfecte illustratie bij de levensfilosofie die zegt dat je dingen die je niet kunt veranderen maar beter gewoon kunt accepteren en is tegelijkertijd een ode aan de kleine geneugten die het leven te bieden heeft. Michel Piccoli heeft een onvergetelijke bijrol.

Frankrijk 2006, lengte 115 minuten, regie Otar Iosseliani, met Séverin Blanchet, Muriel Motte, Michel Piccoli

Manufactured Landscapes < AL >

Do 24, vr 25, za 26, zo 27, ma 28, di 29 januari, 19.30 uur, vr 25, zo 27 januari, 14.00 uur

Documentaire waarin de beroemde Canadese fotograaf Edward Burtynsky gevolgd wordt tijdens zijn reis door China waar hij de gevolgen van de industriële revolutie vastlegt. Zijn confronterende foto’s van fabrieken, mijnen of dammen brengen de kijker in verwarring: zelfs een ernstig vervuilde rivier levert een prachtig beeld op. Met zijn beelden zoekt Burtynsky naar het contrast tussen de ‘schoonheid’ van de industrie en een verstoorde natuur. Zijn werk is door veel grote musea (zoals het Guggenheim of MoMa) in de collectie opgenomen.

Canada 2006, lengte 80 minuten, regie Jennifer Baichwal

My Blueberry Nights

Do 24, vr 25, za 26, zo 27, ma 28, di 29, wo 30 januari, 20.00 uur, vr 25 januari, 15.00 uur, zo 27 januari, 16.00 uur

Na een verbroken relatie besluit de New Yorkse Elizabeth een reis door Amerika te maken, op zoek naar de ware betekenis van liefde. Ze ontmoet allerlei mensen die op hun manier teleurstellingen in de liefde proberen te overwinnen. Dit is de eerste Amerikaanse film van Wong Kar Wai, die doorbrak met Chungking Express en In the Mood for Love. Het is ook de eerste film waarin zangeres Norah Jones als actrice te zien is. Zij weet de film zonder moeite te dragen met haar breekbare en toch sterke uitstraling.

China/Verenigde Staten 2007, lengte 111 minuten, regie Wong Kar Wai, met Norah Jones, Jude Law, Nathalie Portman

Nadine < 12, eng, grof, drugs >

Do 24, vr 25, za 26, do 31 januari, vr 1, za 2 januari, 21.30 uur, za 26, zo 27 januari, za 2, zo 3, vr 8, za 9, zo 10 februari, 15.00 uur, di 29, wo 30 januari, di 5, wo 6 februari, 14.00 uur, zo 10, ma 11, di 12 februari, 20.00 uur

Nadine is een succesvolle en ambitieuze carrièrevrouw met een ‘rijk’ sociaal leven. Maar deze snelle levenswijze biedt weinig plaats voor diepe vriendschappen en zelfreflectie. Nadine is ook single, de veertig net gepasseerd en nog steeds kinderloos. Haar biologische klok tikt als een tijdbom in haar lijf en geest. Daarnaast wordt ze geconfronteerd met het vrij plotselinge overlijden van haar ouders. Om een explosie te voorkomen begaat ze een even impulsieve, als extreme daad.

Nederland 2007, lengte 100 minuten, regie Erik de Bruijn, met Monic Hendricx, Halina Reijn, Sanneke Bos, Frank Lammers

Fados < AL >

Do 31 januari, vr 1, za 2 februari, 19.30 uur, vr 1 februari, 15.00 uur, zo 3, ma 4, di 5 februari, 20.00 uur

Na films over de tango en de flamengo komt Carlos Saura nu met een film over Portugal’s meest karakteristieke muziekstijl: de fado, die perfect uitdrukking geeft aan de Portugese ziel. Of zoals men in Lissabon zegt: “een oude vriend die ons begeleidt op momenten van verdriet en melancholie, maar ook op gelukkige dagen.” In de film komen alle aspecten van de fado aan bod en wordt er volop gedanst en gezongen.

Portugal/Spanje 2007, lengte 90 minuten, regie Carlos Saura, met José Luis López-Linares, Eduardo Serra

Roemeense golf

Recentelijk heeft zich in Roemenië een nieuwe generatie filmmakers aangediend die originele, gedurfde en vaak humoristische films aflevert. Het zijn ook films die internationaal aanspreken, gezien de grote hoeveelheid prijzen die ze in de wacht slepen. Deze maand tonen we twee recente hoogtepunten uit deze Roemeense golf.

The Way I Spent the End Of the World < AL >

Vr 25 januari, vr 1 februari, 16.15 uur, wo 30 januari, wo 6 februari, 20.00 uur

In 1989, tijdens het laatste jaar van de dictatuur van Ceausescu in het communistische Roemenië, groeit een zeventienjarig meisje naar volwassenheid. Als ze per ongeluk een buste van Ceausescu omgooit wordt ze van school verwijderd en in een internaat geplaatst. Daar komt ze in contact met een hevig rebellerende zoon van dissidente ouders. De jonge actrice Dorotheea Petre zet een onvergetelijke hoofdrol neer in deze jonge en warmbloedige film.

Roemenië 2006, lengte 105 minuten, regie Catalin Mitulescu, met Dorotheea Petre, Timotei Duma, Ionut Bechero

California Dreamin’ (Endless) < 12, discriminatie >

Do 14, vr 15, za 16, zo 17, ma 18, di 19 februari, 20.00 uur, vr 15, zo 17 februari, 15.00 uur

Een treinkonvooi met NAVO-troepen wordt op weg naar Kosovo tot stilstaan gebracht door de stationschef, een onvervalste bureaucraat, omdat de vereiste papieren ontbreken. Tijdens het dagenlange oponthoud zoekt de bevolking toenadering. De burgemeester, de middenstand en een deel van de vrouwelijke bevolking zien in de gedwongen aanwezigheid van zoveel Amerikanen een mooi buitenkansje. De jonge regisseur kwam in de postproductiefase van deze film om het leven bij een auto ongeluk. Vandaar dat de film het predikaat “Endless” heeft meegekregen.

Roemenië 2007, lengte 155 minuten, regie Christian Nemescu, met Armand Assante, Jamie Elman, Razvan Vasilescu

4 Maanden, 3 Weken & 2 Dagen

Do 31 januari, vr 1, za 2, do 7, vr 8, za 9 februari, 20.00 uur, vr 1, zo 3, do 7, vr 8, zo 10, di 12, wo 13 februari, 14.00 uur, zo 3, ma 4, di 5, wo 6, zo 10, ma 11, di 12, wo 13 februari, 19.30 uur

De film volgt de Roemeense studentes en huisgenotes Gabita en Otilia. Gabita, ongewenst zwanger, wil een abortus, maar dit is onder het heersende regime een risicovolle en strafbare onderneming. Toch zet ze met hulp van Otilia door. De film, Gouden Palmwinnaar in Cannes, geeft ons een onthullend kijkje in de laatste jaren van het Roemenië van de communistische dictator Ceausescu en is tegelijk een ode aan de vriendschap. “Volmaakte film over onvergetelijke meisjesvriendschap." (NRC, 5 sterren)

Roemenië 2007, lengte 113 minuten, regie Cristian Mungiu, met Anamaria Marinca, Laura Vasiliu, Vlad Ivanov

u De Lieve Vrouw, Theater, Film, Cafe

Lieve Vrouwestraat 13, Amersfoort

www.lievevrouw.nl

Openingstijden kassa

dagelijks van 18.30 uur tot 20.30 uur,

di t/m zo van 13.00 uur tot 16.30 uur,

telefonisch reserveren ook mogelijk di t/m vr van 10.00 uur tot 12.00 uur,

drie kwartier voor aanvang bij afwijkende aanvangstijden.

Het cafe is op 1 januari gesloten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie