'Verwarring over achternaam Smits Alvarez'

5 december 2007 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Het is de vraag of het voormalige PvdA-raadslid Ramon Smits Alvarez onder zijn Spaanse naam terug kan komen in de Amersfoortse gemeenteraad. Er is onduidelijkheid ontstaan over zijn Spaanse achternaam. Naar aanleiding van vragen van BPA-fractievoorzitter Hans van Wegen stelde burgemeester Van Vliet in een brief dat de PvdA'er achteraf slechts onder zijn naam Smits op de kieslijst van de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 had mogen staan. Om de onduidelijkheid compleet te maken komt een woordvoerder van de gemeente weer met een andere uitleg.

door André van der Velde

De verwarring over de achternaam van Ramon Smits Alvarez heeft te maken met feit dat hij een dubbele nationaliteit heeft. Hij staat onder de naam Santiago Ramon Smits vermeld in de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA). Alleen in zijn Spaanse paspoort staat zijn tweede achternaam, Alvarez.

De kwestie is voor Van Wegen zo belangrijk omdat hij een rechtszaak tegen het afgetreden PvdA-raadslid was begonnen vanwege het verspreiden van roddels over pedofilie en gesjoemel met onroerend goed. ,,Ik ben er toen achter gekomen dat ik bijna de verkeerde persoon had gedagvaard. Daarvan had de consequentie kunnen zijn dat de rechtbank mij niet ontvankelijk had kunnen verklaren. Mijn laster- en smaadzaak tegen Ramon Smits had daardoor kunnen stukgelopen."

Van Wegen wilde daarom van burgemeester Van Vliet weten hoe het kon gebeuren dat de PvdA'er met zijn Spaanse geslachtsnaam in de gemeenteraad zat. Zij wilde volgens Van Wegen eerst niet toegeven dat er een fout is gemaakt. ,,Burgemeester Van Vliet heeft gejokt door te stellen dat Smits met toestemming van de Kiesraad met een Spaanse geslachtsnaam op de kandidatenlijst stond vermeld. Die informatie was onjuist omdat de Kiesraad slechts een adviesorgaan is en geen toestemming kan geven."

Van Wegen rekent het de burgemeester als voorzitter van het Hoofdstembureau aan. ,,Het bestuur van deze stad heeft zich niet gehouden aan de regels die het ministerie van Binnenlandse Zaken sinds december 1998 heeft opgesteld", stelt hij. Volgens hem is er opzet in het spel. ,,Als je de GBA zou controleren kom je er direct achter wat iemands officiële naam is. Bij mijn weten wordt dat heel strikt gedaan, dus moet het in dit geval bewust zijn genegeerd. Een andere verklaring heb ik er niet voor."

Woordvoerder Boomsma van de gemeente stelt dat alles volgens de toenmalige regelgeving is gegaan. ,,De aanvraag van Ramon Smits Alvarez om naast zijn vaders naam ook de naam van zijn moeder te gebruiken, is destijds goedgekeurd. Dat was ook geverifieerd bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Die gaf aan dat het geen probleem was. Wel heeft de Raad van State ondertussen naar de regeling gekeken. Naar aanleiding van de onduidelijkheden werd in oktober 2006 gesteld dat degene die op de kieslijst staat, de naam moet hanteren die in de GBA is opgenomen."

Ramon Smits Alvarez noemt de kwestie een storm in een glas water. ,,Met mijn Spaanse nationaliteit ben ik met veel voorkeurstemmen gekozen in de gemeenteraad. Ik heb het gevoel dat Van Wegen hiermee de aandacht wil afleiden van de belastende verklaringen van de getuigen in het strafproces", reageert hij. ,,Als ik mee zou doen aan de volgende gemeenteraadsverkiezingen in 2010, dan pas is de vraag over mijn naam van toepassing. Mijn naam zal dan in dat geval overeenkomen met het GBA. Daar hoeft van Wegen zich geen zorgen om te maken. Ik ga verder met mijn leven."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie