Hooglandseweg Zuid 15 niet meer in beeld als opvanglocatie

21 november 2007 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De Hooglandsweg Zuid 15 is niet meer in beeld als hostel voor harddrugsverslaafden. Het college van b en w heeft de plek afgehaald van de zogenaamde 'shortlist' waarop locaties staan die in aanmerking komen als mogelijke plek voor opvangvoorzieningen voor dak- en thuislozen.

door John Spijkerman

B en w hebben de locatie afgevoerd omdat op 2 oktober bekend werd, dat de Hooglandseweg Zuid 15 precies ligt tegenover een opvangvoorziening voor jeugdigen van het Christelijk Sociaal Maatschappelijk Jongerenwerk. Hier worden jeugdigen opgevangen die (nog) niet zelfstandig kunnen wonen. Vanwege de aanwezigheid van deze kwetsbare groep wordt voorgesteld om de Hooglandseweg Zuid 15 te laten vervallen als mogelijke locatie voor een hostel voor harddrugsverslaafden.

Tegen het aanwijzen van de Hooglandseweg Zuid 15 was massaal protest ontstaan in de buurt, maar volgens wethouder Van Daalen was dat niet de reden dat de locatie nu is afgevoerd van de shortlist.

Op de shortlist staan nu nog negen locaties voor in totaal drie voorzieningen. Naast een hostel voor harddrugsverslaafden wil de gemeente ook een opvang voor alcoholverslaafde dak- en thuislozen en een dagopvang voor dak- en thuislozen

Kerkstraat

Afgezien van de Hooglandseweg Zuid 15 blijven de overige locaties op de lijst dus gehandhaafd. Dat geldt ook voor het ROB-gebouw aan de Kerkstraat 1. De Rijksgebouwendienst die eigenaar is van het pand, is daar niet blij mee en wil het pand niet aan de gemeente verkopen als het ROB-gebouw als dagopvang voor dak- en thuislozen wordt gebruikt. Een mogelijk gebruik als dagopvang acht de Rijksgebouwendienst 'niet in overeenstemming met de buitengewone architectonische waarde van het complex.'' De Rijksgebouwendienst is er op tegen dat er een voorkeursrecht wordt gevestigd op het pand op en heeft het college daarover een brief geschreven.

Wethouder Van Daalen zegt het standpunt van de Rijksgebouwendienst mee te willen nemen in het vervolgtraject , maar wil de Kerkstraat 1 nog niet afvoeren van de lijst van locaties. ,,Als we een locatie afvoeren is dat vanwege inhoudelijke redenen en niet omdat iemand in Den Haag probleem heeft. Zij vinden dat het niet past, maar het overtuigt mij niet.''

Over de woonunits voor onaangepast huurders, de zogenaamde 'aso-woningen' wordt nog geen besluit genomen. De gemeenteraad wil eerst uitgebreider praten over de vraag of die aso-woningen wel nodig zijn en onder welke voorwaarden. B en w willen een verkennende notitie voorbereiden met bredere oplossingsrichtingen voor deze problematiek. Deze notitie zal vervolgens in de gemeenteraad worden besproken.

Als de gemeenteraad op 27 november de shortlist heeft vastgesteld zullen omwonenden van de locaties en overige betrokkenen worden uitgenodigd om via buurtgesprekken hun reacties en suggesties te geven. Die reacties van de buurt wegen mee in de keuze voor vier locaties voor de vier verschillende voorzieningen, geeft het college aan. Daarnaast zal aan een onafhankelijk bureau advies gevraagd worden over de beheersbaarheid van de locaties. Het is uiteindelijk de gemeenteraad die de locaties aanwijst. Volgens wethouder Van Daalen wordt het definitieve besluit in maart of april 2008 genomen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie