Bewonersavond over ventilatie

7 november 2007 om 00:00 Nieuws

Naar aanleiding van gezondheidsklachten is door de GGD Eemland in opdracht van de gemeente Amersfoort en de woningcorporaties de Alliantie Eemvallei en Portaal, onderzoek gedaan naar de gezondheid en ventilatie in woningen in Vathorst. Centrale conclusie is dat er inderdaad een relatie is tussen de gezondheidsklachten en het binnenmilieu. Deze opmerkelijke uitkomst haalde eind oktober de landelijke pers.

Veel vragen onbeantwoord, onrust blijft VATHORST - Afgelopen maandagavond werd in het I-Centrum aan de Duisterweg een bewonersinformatieavond Gezondheid en ventilatie Vathorst gehouden. Deze bijeenkomst, georganiseerd door gemeente Amersfoort, beoogde antwoorden te geven op vragen die bij getroffen bewoners leven over de uitkomst van het onderzoek naar de relatie tussen (gebalanceerde) ventilatiesystemen en de gezondheid. De avond werd druk bezocht, op veel vragen kon geen antwoord gegeven worden, omdat het individuele gevallen en verschillende (huis)situaties betreft. Bewoners kunnen bij problemen de ontwikkelaar/bouwer van de woning verzoeken contact op te nemen.

door Tim van der Hammen

De avond startte met een inloopmarkt. Er waren verschillende adviseurs aanwezig aan om persoonlijke vragen te beantwoorden, waaronder gemeente Amersfoort, GGD Eemland, Woningcorporaties, projectontwikkelaars en Ontwikkelingsbedrijf Vathorst (OBV).

Om 20.30 uur vatte wethouder Hans van Dalen (volksgezondheid) de problematiek en de conclusies van het onderzoek nogmaals kort samen. Belangrijk in zijn betoog was dat de gemeente haar verantwoordelijkheid neemt voor de ontstane problemen. Bovendien doet de gemeente een aanbeveling aan het ministerie van VROM (Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer) om te komen tot een wettelijke norm voor het geluidsniveau van ventilatiesystemen. Veel bewoners hebben last van het geluidsniveau van de installatie en een dergelijke norm bestaat niet.

Vervolgens gaf Frans Duym, opsteller van het onderzoek, uitleg over de uitkomsten van het onderzoek. Tot slot vertelde Machiel Karels van Adviesbureau DWA op welke manier met kleine aanpassingen een deel van de klachten verholpen kunnen worden. Zaken als een betere demping van het ventilatiesysteem, een goede ventilatie en het schoonhouden van de filters blijkt sommige (geluids)problemen te verhelpen.

Ondanks alle toezeggingen om zaken op te lossen blijft de onrust bestaan onder bewoners. Dat bleek vooral tijdens de afsluitende vragenronde. Vragen blijven onbeantwoord. Cruciale vraag is wie aansprakelijk is voor de ontstane kosten voor de bewoners. Welke partij steekt -net als de gemeente Amersfoort- hand in eigen boezem en komt voor de bewoners over de brug?

Voor advies kunnen huiseigenaren terecht bij Vereniging Eigen Huis (ongeveer 1400 leden in Vathorst). Vanuit huurders is een initiatief gestart om gezamenlijk de belangen en krachten te bundelen. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Sylvia Bongers (telefoon 033-4721881) of per e-mail sylvia_bongers2@hotmail.com.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie