SGLA: Herinrichting Van Asch van Wijckstraat niet nodig

7 november 2007 om 00:00 Nieuws

Volgens De Langen is het alternatief het 'ei van Columbus'. ,,De belangrijke voetgangers- en fietsroute naar het Soesterkwartier door de Brouwerstunnel wordt zo ongelijkvloers gekruist. Verder is er geen toename van het verkeer langs het station, omdat automobilisten via het Smallepad naar de Kersenbaan kunnen rijden en zo de naar de Utrechtseweg en het Leusderkwartier." Ander voordeel is dat de Van Asch van Wijckstraat, de Stationsstraat en het Stationsplein niet op de schop hoeven. ,,Er hoeft alleen maar een klein stukje Troostwijkstraat, langs het politiebureau, anders te worden ingericht. En de bewegwijzering moet worden aangepast. Dat is alles."

BERGKWARTIER - Kostenbesparend en een stuk veiliger voor voetgangers en fietsers. Voorzitter Peter de Langen van de SGLA heeft dinsdagavond tijdens de begrotingsbehandeling een alternatief plan gepresenteerd voor het opnieuw openstellen van de Van Asch van Wijkstraat. Het verkeer dat vanaf de Stadsring naar het NS-station wil, zou wat hem betreft beter naar het Smallepad kunnen worden geleid. Via de Weijersstraat, langs het voormalige Philipspand, kan het autoverkeer dan vervolgens naar het station rijden.

door André van der Velde

Alle fracties reageerden dinsdagavond positief op het alternatief. Alom werd gepleit om het plan te onderzoeken, niet in de laatste plaats omdat het openstellen van de Van Asch van Wijckstraat 1,8 miljoen euro kost.

Wethouder Ruud Luchtenveld (Verkeer) plaatste kanttekeningen bij het plan. Hij wees er op dat in vergelijking met een aantal jaren geleden langs het Smallepad veel is gebouwd en dat zich daar de ontsluitingen bevinden van parkeergarages. Bovendien is de straat ook smal en is er de afgelopen tijd veel geïnvesteerd in de verkeerssituatie, zo is er een tegenwoordig een losliggend fietspad en is er eenrichtingsverkeer. ,,Of het alternatief verstandig is, waag ik daarom te betwijfelen", aldus Luchtenveld. Desondanks zegde hij toe het plan te zullen onderzoeken. Hij wees er wel op dat juist dinsdagmiddag het college al had besloten uitvoering te geven aan het collegeprogramma om de Van Asch van Wijckstraat weer open te stellen voor het verkeer in twee richtingen. Enkele raadsleden uitten vervolgens hun bezorgdheid dat het alternatief daardoor wellicht niet meer in te passen zou zijn. ,,Ik kan het collegebesluit niet in mijn eentje terugdraaien", reageerde Luchtenveld. ,,Maar we zullen er serieus naar kijken en we doen geen onomkeerbare toezeggingen", beloofde hij.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie