Yvonne Ploum: Armando Museum is 'een verbijsterende verwoesting'

27 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Hoofdconservator Yvonne Ploum heeft vandaag een kijkje genomen bij het zwaar beschadigde Armando Museum. Ze trof 'een verbijsterende verwoesting' aan. Het goede nieuws is dat in de puinhopen een kleine bronzen uitvoering is teruggevonden van het kunstwerk De Ladder dat Armando heeft gemaakt en waarvan het origineel staat aan de Laan 1914-18 ter nagedachtenis aan Kamp Amersfoort.

door John Spijkerman

Tijdens een persconferentie zaterdagmiddag in Het Zonnehuis werd de stand van zaken verder toegelicht. Ploum omschreef het schip van de kerk als een grote ruïne. ,,Het puin ligt twee meter hoog.'' Het museum mag pas worden betreden, als het veilig is. Daarom moeten de zijgevels eerst met een stalen balkenconstructie aan elkaar worden bevestigd en moeten de muren worden gestut.

Ploum verwacht dat ze medio volgende week het pand in kan om te kijken wat er eventueel nog aan kunstwerken of restanten daarvan op de grond ligt. Dan hoopt ze zekerheid te kunnen geven aan de mensen die het museum kunstwerken in bruikleen hadden gegeven. ,,Maar als je de ravage ziet, zakt de moed je in de schoenen.''

Tijdens haar inspectieronde heeft ze al wel gezien dat alle Armando's zijn verdwenen. Opvallend is dat bepaalde teksten van Armando die vóór de muur hingen, door de hitte van het vuur in de muur zijn gebrand. Van het kunstwerk 'Heiliger Ort' van Stefan Pietryga zag Ploum in ieder geval dat er nog vijf van de acht massief eiken houten bomen overeind stonden.

Ongeschonden

Het kantoor van het museum bleek redelijk ongeschonden en ook het balkon is blijven staan. De waterschade hier is groot. Uit het kantoor zijn drie litho's en een ets gehaald. Ook een groot deel van de documentatie (originele boeken, manuscripten en handgeschreven zaken) werd hier gevonden. De werken moeten worden gevriesdroogd, een procedé waarbij door bevriezing het water uiteindelijk aan de werken moet worden onttrokken. Dat het kantoor gespaard is, had volgens Ploum te maken met de windrichting. ,,De wind stond naar de Breestraat.'' Ook de werkplaats met daarin alle backups van de computers is intact.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie