'Onderzoek oorzaak brand woensdag afgerond'

24 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

BINNENSTAD - De politie verwacht dat het onderzoek naar de oorzaak van de zeer grote brand in het Armando Museum woensdag te hebben afgerond. Dat zegt Ton Boon, chef justitiële dienst van de politie Eemland- Zuid. Dinsdag is het technisch onderzoek afgerond, het buurtonderzoek was echter toen nog in volle gang. Het onderzoek richt zich onder meer op de onderhoudswerkzaamheden die aan de Elleboogkerk aan de Langegracht plaatsvonden.

Twaalf panden in de omgeving van het Armando Museum zijn nog niet vrijgegeven in verband met instortingsgevaar van de toren. Die wordt woensdag van de Elleboogkerk weggetakeld. Loco-burgemeester Jelle Hekman gaat er vanuit dat als de takelwerkzaamheden volgens plan gaan, de bewoners van de panden tegenover de toren aan de Havik en Krommestraat, woensdagavond weer hun huizen kunnen betrekken Dat geldt niet voor de bewoners van de woningen in de directe omgeving van de Elleboogkerk. Omdat de kerkmuren eerst gestut moeten worden, kunnen zij pas op maandag 5 november terugkeren. Dinsdag hebben zij de gelegenheid enkele spullen uit hun woningen te halen.

De Elleboogkerk is door de brand compleet verwoest en de schade aan de collectie en het pand bedraagt vele miljoenen euro's. Hekman benadrukte dinsdagmiddag dat de kerk, die eigendom is van de gemeente, ,,passend verzekerd" is. ,,Maar er zullen zeker kosten voor rekening van de gemeente komen, zoals de tijdelijke huisvesting van bewoners die niet direct getroffen werden door de brand en zeker ook nog andere kosten."

Eerder de dag liet de loco-burgemeester weten dat de gemeente een extern onderzoek laat doen naar het optreden van de hulpdiensten rond de brand. Dit naar aanleiding van geruchten over de late komst van de brandweer. Volgens plaatsvervangend brandweercommandant Leo Stapelbroek was de brand echter om 13.26 uur gemeld en was de brandweer binnen de norm van acht minuten bij de brand. ,,Na precies 7,5 minuten waren we ter plaatse." In het museum was geen sprinklerinstallatie aanwezig. ,,Dat is ook niet vereist in dit soort panden. Het Armando Museum voldeed aan alle veiligheidseisen", aldus Stapelbroek.

Maandagavond laat kreeg de brandweer het vuur in de Elleboogkerk onder controle. Dinsdagochtend mochten bewoners en bedrijven het afgezette gebied weer in. Voor zo'n twintig mensen heeft de gemeente maandagnacht slaapruimte verzorgd in het Campanile hotel in Amersfoort. Dat hotel is ook dinsdagnacht beschikbaar voor bewoners die hun woning nog niet in mogen en geen onderdak hebben.

Twee panden naast het Armando Museum (de nummers 37 en 38) zijn door de brand ernstig beschadigd.

Hekman bracht dinsdagmiddag de verslagenheid van burgemeester Albertine van Vliet Kuiper over. De burgemeester die op familiebezoek in Afrika is, zegt diep geschokt te zijn door de brand in het Armando Museum. ,,Zij volgt de situatie op de voet en leeft mee met de getroffenen, zowel met kunstenbaar Armando als met de medewerkers van het museum en de omwonenden."

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. Volgens ooggetuigen waren op het moment dat de brand uitbrak dakdekkers op het dak van het pand aan het werk. De Elleboogkerk wordt in opdracht van de gemeente beheerd door NV SRO. Deze organisatie heeft in elk geval een dakdekkersbedrijf en een schildersbedrijf gecontracteerd. ,,Die zijn de afgelopen weken door ons ingezet. Daarbij gaat het om bedrijven die al vaker door NV SRO zijn gecontracteerd", zegt Hans Vernhout, manager van de unit vastgoed en groen. In verband met het lopende politie-onderzoek wil hij niet zeggen om welke bedrijven het gaat.

Het Armando Museum herbergde een uitgebreide collectie van de werken van beeldend kunstenaar en schrijver Armando. Ook was er een tentoonstelling ingericht met als thema 'In het woud'. Daarbij had het museum 27 werken van Armando en circa dertig kunstwerken van andere kunstenaars in bruikleen, waaronder werk van Albrecht Dürer, Hercules Segers en Anselm Kiefer. Naar schatting zijn circa zeventig kunstwerken verloren gegaan. Directeur Gerard de Kleijn van Amersfoort in C schat de waarde van de verloren collectie op zo'n drie miljoen euro. De schilderijen waren verzekerd.

De Elleboogkerk was een vroeg negentiende-eeuwse neo-classicistische hallenkerk, die in 1998 nog was gerestaureerd. Hekman noemde het maandagavond ,,bijzonder wrang" dat Amersfoort in C opnieuw een museum is kwijtgeraakt. Eerder dit jaar moest Flehite de deuren sluiten in verband met de aanwezigheid van asbest.

De gemeente heeft een publieksinformatienummer geopend, 033-4695950. Hier kunnen mensen terecht met onder meer vragen over de afhandeling van schades.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie