Wethouder Kruyt wil 'B-ijsbaan' in Vathorst

18 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

Kruyt gaat ervan uit dat de ijsbaan 16 miljoen euro kost, inclusief grondkosten. ,,Vijf miljoen daarvan is voor rekening van de gemeente Amersfoort, zeven miljoen voor de provincie en drie miljoen van anderen.'' Kruyt maakt zich geen zorgen over het miljoen dat hij dan nog tekort komt. ,,Dat komt later wel.'' Bij financiële steun van buurgemeenten denkt Kruyt onder meer aan Nijkerk, Leusden en Woudenberg, maar ook aan de provincie Gelderland. De ijsbaan in Vathorst krijgt een duidelijke regionale functie en dan lijkt het logisch dat de regio ook een bijdrage levert. ,,Er is hierover intensief overleg met de provincie en met omliggende gemeenten.''

AMERSFOORT - Wethouder Kruyt wil kijken of de nieuw te bouwen ijsbaan langs de A1 in Vathorst een 'B-ijsbaan' kan worden. In dat geval kan er niet alleen recreatief worden geschaatst, maar worden er bijvoorbeeld ook regionale schaatswedstrijden gehouden. Een bijkomend financieel voordeel is dat bij de bouw van zo'n duurdere en professionelere ijsbaan, het Rijk mogelijk ook subsidie verleent.

door John Spijkerman

Er wordt gekeken of de bouw van een ijsbaan kan worden gecombineerd met de bouw van het zwembad in Vathorst en andere sportaccommodaties, maar bijvoorbeeld ook een hotel.

De gemeente Amersfoort heeft op dit moment zelf al drie miljoen euro opzij gezet voor de bouw van de ijsbaan. Daar moet dus nog twee miljoen euro bijkomen. Kruyt wil daarvoor het potje 'Reserve Stedelijke Voorzieningen gebruiken en hoopt dat er bij de begrotingsbehandeling duidelijkheid over komt.

Optimistisch

Kruyt is 'zeer optimistisch' over de bijdrage van de provincie Utrecht. ,,Alle signalen zijn, dat het idee goed valt.'' Begin december zal het college van Gedeputeerde Staten een voorstel indienen over de ijsbaan, waarna Provinciale Staten een besluit moeten nemen.

De wethouder voelt zich ook gesteund door het standpunt van de Koninklijke Nederlandse Schaats Bond (KNSB). ,,Die hebben zelf een plan gemaakt, waarin staat dat er tussen Utrecht en Deventer geen ijsbanen zijn.'' Dat de KNSB het jeugdschaatsen wil bevorderen, sluit volgens Kruyt goed aan bij de samenstelling van de Amersfoortse bevolking. ,,Deze stad heeft veel jeugd. Een derde deel is onder de 24.''

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie