Armoede is stilletjes aanwezig

17 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

BINNENSTAD - Het armoedebeleid in Amersfoort is goed, maar kan beter. Dit meent Taskforce Armoede, een adviesgevend onafhankelijk orgaan van de gemeente. Vandaag, woensdag 17 oktober, is het Werelddag van Verzet tegen Extreme Armoede en daarom sprak De Stad Amersfoort met drie van de leden van Taskforce.

Taskforce wil meer onderzoek naar de kwestie

door Nannette Sibinga

Nel Groenendijk (47) weet wat het is om met armoede te maken te hebben. Zij voedde als alleenstaande vrouw twee kinderen op en moest daarbij rondkomen van de bijstand. Ze ontvangt elf jaar een uitkering. ,,Het is maar wat je als armoede definieert”, meent zij. ,,In Nederland is armoede stilletjes, maar het leeft zeker.”

Het beeld houdt niet op bij de buitenkant. Mensen zijn geneigd elkaar op uiterlijk te beoordelen, meent zij. ,,Maar zo werkt dat niet”, schudt Groenendijk haar hoofd. ,, Als ik mijn haren heb geknipt wil dat toch niet zeggen dat ik hiervoor duur naar de kapper ben geweest? Ik kan het net zo goed zelf hebben gedaan.”

De Taskforce kan niet compleet zijn zonder deze wezenlijke ervaringen, meent Grace Tanamal (PvdA). Samen met Daniëlle van Wijngaarden (VVD) en Ruud Schulten (BPA) is zij initiator van de Taskforce. Tanamal: ,,Mensen als Nel komen met de ideeën waar wij nooit op waren gekomen.” De Taskforce houdt zich onder andere bezig met thema’s als regelgeving. Waar zitten de haken en ogen? ,,Voorbeeld daarvan is de sociale participatieregeling”, vertelt Tanamal. ,,Hoe kunnen we ervoor zorgen dat mensen sneller hun geld krijgen, zonder dat ze eerst allerlei stappen moeten ondernemen?”

Het is de bedoeling dat de organisatie na een jaar advies kan uitbrengen aan de gemeente. Gebaseerd op creatieve oplossingen en niet al te veel geld, menen de politici. Van Wijngaarden: ,,Het is niet zo dat er te weinig geld wordt uitgegeven op dit gebied. Maar wij willen kijken hoe we armoede nog beter en efficiënter kunnen aanpakken.”

Als voorbeeld geeft Groenendijk het terughalen van de ‘soos’. ,,Dan at je tenminste met z’n allen en kon je tips uitwisselen om met geld om te gaan.” Tanamal knikt instemmend: ,,Mensen zijn tegenwoordig meer op zichzelf. En je kan ze moeilijk bellen om te vragen naar hun inkomen.”Groenendijk lacht hardop: ,,Het laatste wat je moet doen is mensen vertellen dat ze weinig geld hebben. Dat is zo betuttelend. Tegenwoordig praat je niet snel over je inkomen.”

Maar hoe pak je het dan wel aan? De Taskforce heeft genoeg thema’s die zij wil aankaarten. Zo wil zij over armoede praten met minderbedeelden, maar ook willen de leden hen stimuleren in het vinden van werk. En daarvoor zijn mogelijkheden genoeg, menen zij.

,,Tegenwoordig kan je via de gemeente ook weer studeren”, vertelt Groenendijk. ,,Ik ben bezig met de opleiding HBO-rechten en ben nu zelfs op zoek naar een stageplek.” Zij heeft vertrouwen in de Taskforce. ,,Het is belangrijk dat mensen elkaar ondersteunen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie