Switch dames van slag

17 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

In de eerste set van dit treffen zag het er voor de dames uit Hooglanderveen nog niet eens zo zorgelijk uit. Sterker nog, die eerste set werd zelfs met ruime cijfers binnengehaald en leek er niets aan het handje. Maar in de twee daaropvolgende sets was Switch absoluut de weg kwijt. Claire Kenter: ,,We bakten er niets meer van. Zowel aanvallend als verdedigend liep het voor geen meter. We konden geen bal meer fatsoenlijk over het netje krijgen. Op dat moment gaan de koppies hangen, wat het er allemaal niet eenvoudiger op maakt.” In die catastrofale tweede en de derde set werd Switch eenvoudig weg onder de voet gelopen en was Wilhelmina heer en meester in het veld. In de vierde set herpakten de Switch dames zich enigszins en alhoewel die set ook een prooi werd voor het goed acterende Wilhelmina, was er weer enigszins sprake van een wederopstanding bij de dames uit Hooglanderveen. Een meer dan verdiende 3-1 winst voor Wilhelmina en een week lang de tijd voor Switch om bij te komen van dit schrijnende verlies.

Volleybalsters uit Hooglanderveen onderuit AMERSFOORT - In de streekderby tussen de damesteams van Wilhelmina 4 en Switch (Hooglanderveen) in sporthal Schuilenburg, was er afgelopen vrijdag verlies voor de gasten uit Hooglanderveen. In een op zijn zwakst uitgedrukt matige vertoning aan Veense zijde, gingen de Switch dames met 3-1 hard onderuit.

door Huub van Aerssen

Dames UvO - Forza Hoogland (1-3)

De dames van Forza Hoogland speelden afgelopen dinsdag hun derde competitiewedstrijd in Amsterdam tegen UvO. Dit uit de eerste klasse gepromoveerde Amsterdamse team was de derde tegenstander in de promotieklasse van de nog prille volleybalcompetitie. Tegenover twee gewonnen wedstrijden van de dames uit Hoogland stonden een gewonnen en een verloren wedstrijd van de Amsterdamse tegenstander. Het verschil in niveau was al direct vanaf de eerste set duidelijk merkbaar. Forza Hoogland begon goed aan de wedstrijd en met een geweldige service druk en aanvallend goed volleybal, werd UvO onder druk gezet en werd er met regelmaat gescoord aan Amersfoortse zijde. De Amsterdamse dames maakten het Hoogland ook we erg makkelijk door een zeer matige pass, een slechte aanval en vele service fouten.

In zowel de eerste als de tweede set liet Hoogland zien dat het zeer dwingend kan spelen en voor geen enkele tegenstander hoeft onder te doen. Amsterdam kwam dan ook in die eerste twee sets niet verder dan een schamele twaalf punten. In de derde set zakte het hoge niveau van Hoogland terug naar een bedenkelijk niveau. Daar kwam tot overmaat van ramp nog bij dat Hoogland speelster Anouk Junger haar enkelband scheurde, waardoor de wedstrijd voor enige tijd werd stilgelegd. Ook na deze onderbreking kwam Forza Hoogland niet meet in hun spel en liep eigenlijk de gehele set achter de feiten aan. Pas bij een 23-23 stand kon Hoogland weliswaar aanhaken, maar door twee aanvalsfouten ging de set alsnog naar Amsterdam. De vierde set kende een ander verloop. Forza Hoogland bereikte eindelijk weer het niveau van de eerste twee sets en met volle overtuiging vlogen de Amersfoortse dames over Amsterdam heen (25-9). Toch was het een domper voor het team van coach Harry van Surksum dat niet het maximale uit deze wedstrijd was gehaald. Hoogland staat door deze overwinning op een gedeelde eerste positie op de ranglijst in de promotieklasse en is en blijft een gedegen kandidaat voor de titel. Setstanden: 25-12, 25-12, 23-25 en 25-9. Op zaterdag 27 oktober spelen de Forza dames in sporthal Nieuwland tegen Gemini-S.

Heren Gemini 3 - Forza Hoogland (1-3)

De mannen van Forza Hoogland hebben hun goede competitiestart bevestigd door ook de derde wedstrijd met 1-3 winnend af te sluiten van Gemini uit Hilversum. Maar deze eerste uitwedstrijd van het nog jonge seizoen ging zeker niet zonder slag of stoot voor de Hooglandse volleybalformatie. De wedstrijd die gepland stond om te beginnen om 20.00 uur kende in eerste instantie geen scheidsrechter en pas nadat de spelers ruim anderhalf uur tevergeefs hadden gewacht, was de Hilversumse organisatie er in geslaagd om een scheidsrechter te vinden. Allesbehalve een goede start voor beide teams. Gemini bleek toch in eerste instantie het beste met deze gang van zaken om te kunnen gaan en de eerste set van dit treffen ging dan ook volkomen onverwacht naar het team uit Hilversum (25-17). Hierbij dient te worden aangetekend dat het Hooglandse team onder leiding van coach Jan Visser ook fout op fout maakte en absoluut niet in het eigen spel kwam.

De tweede set kende een ander verloop waarbij coach Jan Visser zijn team duidelijk op scherp had gezet, om de opgelopen achterstand zo snel mogelijk weg te werken. De fouten werden gereduceerd, de service druk werd opgevoerd en de Hooglanders kwamen weer aan scoren toe. Gemini bleek tegen deze sterke druk niet opgewassen en een overrompelende 11-25 was dan ook het resultaat. In de derde set werd de wedstrijd wat spannender ook al bleef het spel van Forza Hoogland onder de maat, zeker in vergelijk tot voorgaande wedstrijden die het speelde. Gemini kon lange tijd aanhaken en bleef tot aan 20-20 op gelijk voet. Maar Forza liet zien dat het niet voor niets koploper is in de eerste klasse en speelde de set professioneel naar een 20-25 winst. Amsterdam was gebroken en had in de daaropvolgende vierde set nauwelijks enige kans van slagen. Forza Hoogland klaarde de klus snel en met 16-25 ging ook de laatste set naar de volleybalheren uit Hoogland. Al met al een prima overwinning die de Hooglanders aan de kop in de eerste klasse behoudt, maar ook een wedstrijd die zeker niet gemakkelijk werd binnengesleept, mede door de taferelen vooraf. Setstanden: 25-17, 11-25, 20-25 en 16-25.

Dames Madjoe - AVV Keistad (0-4)

Het eerste damesteam van AVV Keistad reisde afgelopen zaterdag af naar Enkhuizen voor de wedstrijd tegen Madjoe. Na in de eerste twee wedstrijden van de volleybalcompetitie vooral vechtvolleybal te hebben laten zien, verliep het dit keer allemaal wat soepeler. Niet alleen was de service druk van de Amersfoortse dames hoog, maar ook passend kwam het team van coach Susan Marcus goed uit de verf. Daarnaast scoorden de Amersfoortse volleybalsters, met name buitenaanvalster Annemarie Hillert, veel directe punten. Dit alles resulteerde in een overduidelijke en meer dan verdiende 0-4 overwinning, waardoor het team het maximale aantal punten meenam naar Amersfoort. ,,We waren weer ouderwets op dreef “, aldus trainer/coach Susan Marcus. ,,Dit bleek wel uit het feit dat we iedere set weer een aantal punten achterstonden om daarna goed volleybal te laten zien. Op de beslissende momenten stonden we er bij en dat is prettig.” Op vrijdag 26 oktober is de thuiswedstrijd tegen Huizen, wat een interessante partij belooft te gaan worden.

Heren Madjoe - AVV Keistad (3-1)

Daar waar de dames de volle winst binnensleepten, moest het herenteam van trainer/coach Olaf Ratterman het doen met een 3-1 nederlaag. Ondanks dit verlies stegen de Keistadheren toch twee plaatsen op de ranglijst in de 2e divisie en behouden nog steeds aansluiting met de kopposities.