Veel misverstanden over cremeren

10 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

Crematorium Amersfoort en begraafplaats Rusthof ligt prachtig in de bossen op de grens van Leusden en Amersfoort. Rusthof is aangelegd in 1931 en heeft veel loofbomen en naaldbomen die het hele jaar door groen zijn, waardoor de begraafplaats een bijzondere sfeer en karakter krijgt. In 2003 is het crematorium Amersfoort in gebruik genomen. Het crematorium is een heel bijzonder gebouw dat is bekroond met een architectuurprijs. Gemiddeld kiest 45procent van de Nederlanders voor crematie. In sommige regio’s van Nederland is crematie echter nog niet zo geaccepteerd, dit hangt samen met religieuze overtuigingen en tradities. Pas in 1991 werd in de Wet op de lijkbezorging crematie gelijkgesteld aan begrafenis.

AMERSFOORT - Afgelopen zaterdag werd de vierde Open Dag gehouden door crematorium Amersfoort en begraafplaats Rusthof. Er kwamen ruim 350 belangstellenden op de Open Dag af. De grootste groep geïnteresseerden was boven de 40 jaar, blijkbaar de leeftijdsgroep waarbij zaken als begraven en cremeren een belangrijker rol gaat spelen. Veel onduidelijkheid bestaat nog steeds over het proces rond cremeren, hierover doen allerlei “spookverhalen” de ronde. Een Open Dag is de juiste gelegenheid om duidelijkheid te krijgen over hoe het crematieproces precies in zijn werk gaat.

door Tim van der Hammen

Uitleg crematieproces

Tijdens de Open Dag werd door twee dames van het crematorium precies uitgelegd hoe het cremeren in zijn werk gaat. Het crematorium heeft geen koelruimtes, na een uitvaartplechtigheid worden de overledene vrijwel direct gecremeerd. Cremeren gebeurt in een crematorium waar de overledene in een kist verbrand wordt. Niet meerdere overledenen tegelijk, maar één voor één. Er is in de verbrandingsoven dan ook plaats voor één kist. Op alle vragen die aan de dames werden gesteld gaven zij duidelijk en professioneel antwoord. Uit de gestelde vragen bleek de onwetendheid die bij veel mensen bestaat over dit proces.

De verbranding vindt plaats in een crematieoven. De temperatuur in de oven is ongeveer 1100 graden en de verassingstijd is ongeveer een uur en een kwartier. Na dit proces worden de stoffelijke resten uit de oven geschraapt en overgebracht in de naverbrandingsoven. Het naverbranden duurt ook ongeveer een uur. Tot slot worden na verwijdering van eventuele sieraden, en protheses de resten nog tot as vermalen. De overgebleven as van een volwassen persoon weegt ongeveer 2,5 - 3 kg.

Verdriet

Een technisch verhaal, het is anders als je een dierbare verloren hebt en met veel verdriet afscheid moet nemen. De verschillende ontvangstruimtes, de aula’s en de regiekamer (waar de muziek tijdens de plechtigheid wordt verzorgd) konden ook worden bezichtigd. Met een kopje koffie en een hapje sloot ik mijn bezoek aan de Open Dag af. Het meest indrukwekkende was een oudere dame die in de crematieruimte met tranen in de ogen vertelde dat ze twee jaar geleden haar man was verloren, maar zo blij was nu eens gezien te hebben hoe de crematie verlopen was.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie