Vestigingsregels voor coffeeshops aangepast

9 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De verplaatsing van coffeeshop Alem aan de Schimmelpenninckstraat vormde de directe aanleiding voor het college van burgemeester en wethouders het bestaande coffeeshopbeleid tegen het licht te houden. Tijdens de raadsvergadering van dinsdagavond werden de vestigingscriteria voor coffeeshops aangepast. CDA en ChristenUnie stemden tegen het raadsvoorstel.

door John Spijkerman

Uitkomst van de discussie in de gemeenteraad is dat De Kamp geen plek wordt voor vestiging van een coffeeshop. Prioriteitswijken worden niet meer per definitie ontzien bij vestiging van nieuwe coffeeshops. Ook zijn meerdere coffeeshops per wijk niet uitgesloten. Burgemeester Van Vliet onderzoekt of er meer coffeeshops kunnen komen op de plek waar de onlangs gesloten coffeeshop 't Klaverblad zit.

Het CDA zwengelde de coffeeshopdiscussie vorig jaar aan. Directe aanleiding daarvoor was de aanwezigheid van coffeeshop Alem aan de Schimmelpenninckstraat, pal tegenover basisschool St. Joris. Het CDA vindt dat coffeeshops niet thuishoren binnen een straal van 250 meter van basisscholen. Een raadsmeerderheid vond dat Alem moest worden verplaatst. Het college besloot het coffeeshopbeleid te actualiseren.

In Amersfoort is er ruimte voor negen coffeeshops, maar er zijn er nu zes. Met de huidige vestigingscriteria zijn er onvoldoende plekken voor nieuwe coffeeshops. Als coffeeshops niet meer binnen een straal van 250 meter van een basisschool mogen, wordt het in de toekomst nog moeilijker om nieuwe plekken te vinden voor coffeeshops. Daarom moesten andere vestigingsvoorwaarden worden versoepeld.

CDA en ChristenUnie wilden dat de gemeente ook met coffeeshop Freetime aan de Van Galenstraat zou praten over verplaatsing omdat ook deze coffeeshop ligt binnen een straal van 250 meter van een basisschool, maar een raadsmeerderheid zag daar niets in. Freetime mag gewoon blijven zitten waar die zit. Uiteindelijk stemden het CDA en de ChristenUnie daarom tegen het raadsvoorstel.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie