GroenLinks wilde afzien van collegedeelname

9 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - GroenLinks heeft 'ernstig overwogen' af te zien van deelname aan het huidige college. Dit omdat het CDA tijdens de collegeonderhandelingen wilde tornen aan het coffeeshopbeleid. Deze ontboezeming deed GroenLinks raadslid Sylvia Kesler dinsdagavond tijdens de discussie in de raadzaal over het coffeeshopbeleid.

door John Spijkerman

Dat GroenLinks uiteindelijk toch toetrad tot de zogenaamde 'regenboogcoalitie' kwam volgens Kesler omdat de coalitiepartijen afspraken dat er niet getornd zou worden aan bestaande coffeeshops. ,,Daar konden we toen mee leven'', zegt Kesler.

Waar ze grote moeite mee zegt te hebben, is dat volgens haar het CDA korte tijd later de coalitie-afspraken schond door voor te stellen Coffeeshop Alem aan de Schimmelpenninckstraat te verplaatsen. Deze coffeeshop ligt pal tegenover de basisschool St. Joris. De christendemocraten vinden dat coffeeshops niet binnen een afstand van 250 meter van een basisschool mogen liggen. Een raadsmeerderheid steunde het CDA-voorstel om coffeeshop Alem te verplaatsen.

CDA-fractievoorzitter Boeve vindt dat de opmerkingen van Kesler slaan 'als een tang op een varken'. ,,Het is onwaar. Ze heeft zelf niet aan de collegeonderhandelingen deelgenomen. Ik was daar wel bij.''

Volgens Boeve heeft Kesler het slechts over de helft van het collegeprogramma. Zo werd er ook afgesproken dat er in Amerfoort maximaal negen coffeeshops worden gehandhaafd. ,,Van het CDA hadden dat er best wat minder mogen zijn. Daarnaast zouden we kijken of we het voor coffeeshops rond basisscholen moeilijker zouden kunnen maken.'' Boeve vindt dat zijn fractie daar gewoon invulling aan heeft gegeven door te kijken of ook bestaande coffeeshops rond basisscholen kunnen worden verplaatst.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie