Belangenvereniging wil afsluiting

3 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

Eind augustus voordat de tunnel aan de Van Tuijllstraat openging, zijn er tellingen verricht naar het aantal verkeersbewegingen op de Eindweg/Holleweg. In één etmaal werden 900 voertuigen geteld. In de derde week van september is er opnieuw een telling verricht. Toen werden er 2000 voertuigen geteld. ,,Sinds de tunnel aan de Van Tuijllstraat open is en de Veenweg definitief is afgesloten, nemen veel mensen dit ene kleine weggetje van en naar Vathorst’’, weet Pongers. Zij is bang dat de verkeersdrukte de komende tijd nog verder zal toenemen, als de weg niet wordt afgesloten. ,,Zolang de boulevard rond Vathorst niet klaar is, zitten wij met een immens sluipverkeer.’’

Vertwintigvou-diging verkeer op de Eindweg HOOGLANDERVEEN - Vroeger was de Eindweg/Holleweg een rustig weggetje waar dagelijks gemiddeld zo’n honderd auto’s over reden. De laatste tijd is de verkeersdruk er vertwintigvoudigd. Veel bewoners uit Vathorst gebruiken de weg als snelle route om bij de A1 of A28 te komen. ,,De bewoners aan de Eindweg en Holleweg staat het water tot de lippen’’, weet voorzitter Ineke Pongers van de belangenvereniging Hooglanderveen. Zij wil dat de gemeente de weg afsluit.

door John Spijkerman

Toen de Veenweg in verband met de bouw van het winkelcentrum in Vathorst vorige maand werd afgesloten, werd de Eindweg genoemd als alternatieve route. De gemeente vindt het ‘bestuurlijk onjuist’ om nu ook nog de Eindweg af te sluiten. ,,We gaan er wel het vrachtverkeer eraf halen’’, vertelt gemeentewoordvoerder van der Sluijs. ,,Maar als we hem nu al afsluiten, zitten we met een probleem. De Eindweg/Holleweg is een alternatieve route voor de Veenweg, maar de drukte is tijdelijk, totdat de boulevard in april klaar is. Daarna wordt de Eindweg afgesloten.’’

De afdeling verkeer van de gemeente vindt dat de inwoners van De Laak onevenredig ver moeten omrijden als de Eindweg wordt afgesloten. Dat zou negatieve gevolgen hebben voor de verkeersveiligheid in Vathorst en het milieu. Op korte termijn wil de gemeente extra maatregelen nemen, zoals het aanbrengen van verbodsborden en het op enkele plaatsen aanbrengen van een wegversmalling.

Wanhopig

De belangenvereniging vindt het onterecht dat Hooglanderveen opnieuw het slachtoffer wordt van de verkeersproblemen van Vathorst. ,,De Eindweg/Holleweg is niet berekend op deze grote verkeersbelasting’’, benadrukt Pongers. ,,We blijven voorstander van afsluiting. De mensen aan de Eindweg zijn echt wanhopig. Spiegels worden van de auto’s gereden. Kleine kinderen mogen van hun ouders niet alleen meer naar school omdat het zo druk is.’’ Dat mensen die in De Laak wonen, anders moeten omrijden, vindt Pongers geen argument. ,,Wij moesten ook vier maanden omrijden toen de tunnel aan de Van Tuijlstraat dichtmoest. Omdat de boulevard rond Vathorst pas volgend jaar maart klaar zal zijn, moet er nu iets gebeuren, vindt Pongers. Ze vindt niet dat de verkeersbelasting voor Vathorst weer moet worden afgewenteld op Hooglanderveen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie