Veel te weinig geld voor nieuwbouw dierentehuis

3 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Het college van burgemeester en wethouders wil maximaal 500.000 euro reserveren voor de nieuwbouw van het Dierentehuis. De huidige nieuwbouwplannen van de Dierenbescherming lijken daardoor op losse schroeven te staan.

Omdat het huidige dierentehuis in Amersfoort niet meer voldoet heeft de Dierenbescherming een nieuwbouwplan laten opstellen. Kosten van dit plan zijn € 3,3 miljoen. De Dierenbescherming is bereid zelf € 300.000 voor haar rekening te nemen. Van de gemeenten Amersfoort, Leusden en Woudenberg werd een bedrag van drie miljoen euro gevraagd. Voor Amersfoort betekende dat een bedrag van € 2,34 miljoen in de vorm van een subsidie dan wel een renteloze/aflossingsvrije lening. De gemeenteraad vroeg het college in mei om tenminste € 500.000 voor de nieuwbouw te reserveren in de begroting voor 2008.

De Dierenbescherming had Woudenberg heeft al aangegeven niet te willen bijdragen aan een dierenasiel. De gemeenteraad van Leusden stelt een eventuele bijdrage (mede) afhankelijk van het definitieve standpunt van de Amersfoortse raad.

Het Amersfoortse college van b. en w. vindt dat er ook een taak ligt voor het particulier initiatief als de Dierenbescherming de plannen in de huidige vorm wil realiseren. B. en w. vinden dat de gemeente Amersfoort ruimschoots voldoet aan de wettelijke verplichting om gevonden dieren op te vangen. Met ingang van 2008 krijgt het Dierentehuis 90.000 euro subsidie van de gemeente (€ 0,64 per inwoner). Bovendien stelt de gemeente de grond waarop het Dierentehuis staat, via een erfpachtconstructie beschikbaar.

Volgens b. en w. leveren andere Nederlandse gemeente ook geen bijdrage aan de bouw van Dierentehuizen. Wel verstrekt een aantal gemeenten leningen (voor een deel van de kosten) waarover de dierenbescherming rente en aflossing dient te betalen. Alleen de gemeente Amsterdam heeft voor de bouw van een nieuw dierentehuis 40 procent van de kosten voor haar rekening genomen. Het dierentehuis zegt geen geld te hebben om leningen aan te gaan waarbij op reguliere basis rente en aflossing moet worden voldaan.

Het is op dit moment niet duidelijk wat er gaat gebeuren als de Dierenbescherming de financiering van het nieuwe dierentehuis niet ‘rond krijgt’. Mogelijk moet er dan gezocht worden naar een alternatief om de dieren die vallen onder de wettelijke taak op te vangen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie